Deze Overijsselse gemeenten gebruiken het omstreden bestrijdingsmiddel Xentari

Zeker tien Overijsselse gemeenten gebruiken het omstreden middel Xentari om de eikenprocessierups te bestrijden. Het bestrijdingsmiddel zou niet alleen eikenprocessierupsen, maar ook andere kleine insecten doden.

Xentari wordt aanbevolen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit tot afkeer van enkele ecologen en boomconsulenten, die vinden dat het middel veel te agressief is.  

We belden alle Overijsselse gemeenten met één vraag: gebruiken jullie Xentari om de eikenprocessierups te bestrijden? Tien gemeenten gebruiken het middel wel, tien niet en de overige vijf weten het (nog) niet.

Hengelo en Oldenzaal zijn de enige gemeenten die bij onze rondgang nadrukkelijk aangaven géén Xentari te gebruiken. "Alle insecten die met Xentari in aanraking komen, gaan dood", zegt de boomconsulent die de gemeente Hengelo adviseert. Joost Rikhof, bomenconsulent bij de gemeente Oldenzaal, sluit zich daar bij aan; "Alsof je met een kanon op een mug schiet."

Hellendoorn en Staphorst

De gemeente Hellendoorn kon niet op onze vraag reageren, vanwege het overlijden van wethouder Op den Dries. Staphorst weet niet of het middel dit jaar wordt gebruikt; "In 2018 gebruiken we het niet, maar het kan zijn dat de aannemer het dit jaar wel gebruikt. Daar is hij vrij in."

Deventer en Borne zeggen bewust terughoudend te zijn met het gebruik van het middel. Raalte heeft het gebruik juist opgeschaald; alle gemeentelijke eiken binnen de bebouwde kom worden besproeid. De gemeente gebruikt de pesticide niet op plaatsen waar beschermde vlindersoorten voorkomen.

Tubbergen, Ommen en Dinkelland gaven geen antwoord op onze vraag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Xentari Eikenprocessierups Nieuws
Deel dit artikel: