provincie overijssel

Overgebleven partijen praten vandaag verder over formatie in Overijssel

De partijen praten vandaag verder, zonder PvdA
De partijen praten vandaag verder, zonder PvdA © RTV Oost
CDA, Forum voor Democratie, VVD en ChristenUnie praten om één uur vanmiddag over de gevolgen van het besluit van de PvdA om uit de formatie te stappen. Volgens een woordvoerder van het CDA kwam die stap 'als donderslag bij heldere hemel'. De vier partijen die overblijven zitten vandaag om tafel om de opties te bespreken. Aan het eind van de middag moet er meer duidelijkheid zijn over hoe de formatie verder gaat.
De PvdA haakte gisteren af na kritiek vanuit de achterban. Volgens critici zijn de verschillen tussen PvdA en Forum voor Democratie te groot om samen te kunnen werken in een college. De partij wil vandaag niet reageren.

De partijen die zijn overgebleven kunnen toch verder?

CDA, FvD, VVD en ChristenUnie hebben met 25 zetels een krappe meerderheid in Provinciale Staten. Maar het is in het verleden wel eens voorgekomen dat niet alle leden van de partijen in de coalitie voor een collegevoorstel stemden. Wat extra zekerheid inbouwen met de deelname van een vijfde partij in de coalitie is daarom een logische stap. 
De ChristenUnie is in een lastige positie terechtgekomen. Wat gaat die partij doen na het wegvallen van de PvdA? De vraag is of de ChristenUnie heil ziet in een samenwerking met CDA, Forum voor Democratie en VVD zonder de PvdA. Want ChristenUnie heeft behoefte aan een tweede linkse partij in de coalitie. 

Maar welke partij moet dat worden na het wegvallen van de PvdA?

GroenLinks, één van de winnaars bij de verkiezingen, is geen optie. Die partij staat met name op het gebied van duurzaamheid zo ver af van Forum voor Democratie, VVD en CDA dat een samenwerking op voorhand kansloos lijkt. 

En de PVV dan?

De PVV wil het gat dat is weggevallen door het vertrek van de PvdA wel opvullen, maar ook die optie lijkt onwaarschijnlijk. CDA-leider Eddy van Hijum heeft een samenwerking met de PVV altijd stellig afgewezen. Onder meer tijdens het slotdebat van RTV Oost.
Eddy van Hijum tijdens het slotdebat over samenwerking met de PVV

Is gedoogsteun dan een optie?

Dat zou kunnen. De vier partijen die nu overblijven zouden afspraken kunnen maken met 50PLUS en SGP die in ruil daarvoor gedoogsteun bieden aan een college gevormd door CDA, FvD, VVD en ChristenUnie. 

Is een rechtse coalitie de enige mogelijkheid?

Dat hoeft niet, maar is gezien de verkiezingsuitslag wel de meest logische optie. Forum voor Democratie is een nieuwe partij in de Staten, maar wel met zes zetels. Dus geen partij die zomaar gepasseerd kan worden bij de college-onderhandelingen. Maar er zijn natuurlijk ook meerderheden te bedenken zonder Forum voor Democratie. 

Wat is er dan mogelijk?

Dat is een kwestie van optellen. Provinciale Staten telt 47 zetels. Er zijn dus 24 zetels nodig voor een meerderheid. Dat maakt  bijvoorbeeld een linkse coalitie van CDA, GroenLinks, Partij van de Arbeid, SP en D66 ook mogelijk. Die partijen hebben samen 24 zetels. 
Partij voor de Dieren zou die coalitie gedoogsteun kunnen geven, maar het blijft een hele krappe meerderheid. 
Als de partijen helemaal terug moeten naar de tekentafel is er ook een informateur nodig om die gesprekken te leiden. Dat zou informateur Geert Jansen opnieuw kunnen worden, maar hij gaf vanmorgen bij RTV Oost aan dat zijn rol formeel is uitgespeeld. Hij houdt de deur echter op een kier. "Uiteraard blijf ik dit persoonlijk volgen." 
Als er nieuwe gesprekken volgen, ligt het meer voor de hand dat Eddy van Hijum als leider van de grootste partij op zoek gaat naar een nieuwe informateur.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.