Nieuws

PVV pleit na afhaken PvdA voor rechtse coalitie met gedoogsteun

Erik Veltmeijer
Erik Veltmeijer © RTV Oost
De PVV in Overijssel ziet het terugtrekken van de PvdA uit de coalitiebesprekingen als een kans voor een rechtse coalitie in Overijssel. "Forum voor Democratie wil het en de VVD wil het", zegt PVV-leider Erik Veltmeijer. "Er is maar één partij, eigenlijk één persoon, die dat tegenhoudt en dat is Eddy van Hijum van het CDA. Dat vind ik jammer."
Van Hijum heeft zich tijdens de campagne meerder keren fel uitgelaten tegen een samenwerking met de PVV. "Hij wil om persoonlijke reden, tenminste zo proef ik dat, niet met de PVV om tafel", stelt Veltmeijer. 
Veltmeijer begrijpt die houding niet. "Ik werk in het speciaal onderwijs. Ik heb dagelijks conflicten met leerlingen. Maar wij hebben afgesproken dat we conflicten oplossen en de volgende dag weer op nul beginnen. Maar dat moet je kunnen. Daar moet je wel de persoon voor zijn."
Erik Velmeijer van de PVV over coalitie-onderhandelingen
quote:Erik Veltmeijer (PVV): Laat Van Hijum over links de boel maar uitzoeken. Dat zal nog een hele klus worden.
Voor de PVV is meedoen in een college nog steeds een optie. "Wij hebben direct tegen informateur Geert Jansen gezegd dat wij een serieuze gesprekspartner zijn. Maar het CDA wil niet eens met ons in gesprek. Dat vind ik wel treurig." Veltmeijer denkt dat iemand binnen het CDA moet inpraten op Eddy van Hijum om toch eens met de PVV om tafel te gaan.
Erik Velmeijer van de PVV over coalitie-onderhandelingen
De kou kan snel uit de lucht kan zijn, denkt Veltmeijer. Hij verwacht dat hij er na een bak koffie met Van Hijum wel uit is. Inhoudelijk komen PVV, Forum voor Democratie, VVD en CDA er ook snel uit, verwacht Veltmeijer. "Zet ons drie dagen op de hei en we hebben een coalitie-akkoord."
Daarbij gaat Veltmeijer voorbij aan de ChristenUnie, de partij die naast CDA, VVD, FvD en PvdA in beeld was voor de vorming van een coalitie."
Een coalitie van CDA, VVD, FvD en PVV heeft 24 zetels. Dat het absolute minimum dat nodig is voor een meerderheid in de Staten. "ChristenUnie zal niet mee willen doen", verwacht Veltmeijer. Hij denkt aan gedoogsteun van 50PLUS of SGP of beide partijen.

Amateuristisch

De PVV-leider heeft met verbazing gekeken hoe de PvdA al na 24 uur uit de coalitie-onderhandelingen stapte.
"Ik vind dat amateuristisch en slordig. Je doet als partij toezeggingen. Dat heeft de informateur ook gezegd, dat het niet vrijblijvend is. Maar kennelijk kent de PvdA haar eigen achterban niet."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.