nieuws

Nieuw debat in Provinciale Staten over vorming coalitie in Overijssel

Nieuw debat in Provinciale Staten na afhaken
Nieuw debat in Provinciale Staten na afhaken © RTV Oost
De partijen in Provinciale Staten gaan woensdag opnieuw met elkaar in debat om te kijken welke partijen het beste kunnen samenwerken in een nieuw college. Volgens Johan Almekinders, fractievoorzitter van Forum voor Democratie wil dat niet zeggen dat er al een streep is gezet door een samenwerking van de vier overgebleven partijen die overbleven na het vertrek van PvdA. "Alles kan."
Almekinders is vooral heel erg verbaasd over het opstappen van de PvdA uit de voorkeurscoalitie met CDA, VVD, Forum voor Democratie en ChristenUnie. Almekinders heeft uitleg gegeven over de thema's die de PvdA nu opgeeft als argument om uit het overleg te stappen. 

Struikelblok

Het gaat dan om uitspraken van FvD-leider Thierry Baudet die zei te vrezen dat door de komst van de vele buitenlanders 'de échte Nederlander' verdwijnt. Ook vrouwen als minderwaardig beschouwen, het ontkennen van het klimaatprobleem en het bestrijden van leraren, wetenschappers en journalisten zijn punten die uiteindelijk een te groot struikelblok vormden voor de PvdA.
"Dat verbaast mij enorm. Ik heb uitleg gegeven, ook aan de andere partijen, en daarmee leek dat hoofdstuk afgesloten", aldus Almekinders die liever ziet dat de partijen in Overijssel landelijke en provinciale politiek scheiden.
Hij geeft daarbij als voorbeeld aan dat hij ook wel moeilijk had kunnen doen over dingen die geroepen zijn over FvD door landelijke kopstukken van GroenLinks.
In Overijssel maakte GroenLinks in het begin nog wel deel uit van de besprekingen, maar de informateur besloot de partij in een eerder stadium niet mee te nemen in de formatie. "Landelijke zaken hebben niks met provinciale politiek te maken", aldus Almekinders, doelend op een landelijk onderwerp als de Nexit. 

Debat woensdag

Hoe het nu verder moet, verder met de vier overblijvers of toch op zoek gaan naar een vijfde partij, Almekinders kan er nog weinig over zeggen. De partijen in Provinciale Staten krijgen woensdag de kans om in een debat hun mening te geven. "Onze positie is niet veel anders", zegt Almekinders daarover. 
"Wij hebben ons altijd als serieuze gesprekspartner opgesteld." Bovendien vindt de fractievoorzitter van Forum voor Democratie dat er onder de samenwerking van de overgebleven vier partijen al een stevige basis ligt. "Het is niet zo dat ons vertrouwen in de andere partijen nu ineens weg is. Er is vertrouwen over en weer."
Of er nog een partij moet komen? Almekinders weet het niet. "Als daardoor het slagen van de coalitie toeneemt, is dat positief", aldus Almekinders.

Ongeloofwaardig

Een partij vinden, wordt dan nog wel een hele klus. Want een samenwerking van GroenLinks met FvD en VVD ligt alleen op het gebied van duurzaamheid al moeilijk. En PVV wil ook graag meedoen, maar dat zal dan zonder het CDA moeten want Eddy van Hijum heeft zich in de campagne zo fel verzet tegen een samenwerking met de PVV, dat overstag gaan hem volstrekt ongeloofwaardig zou maken. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.