Burgemeester Rijssen-Holten blikt tevreden terug op paasvuren: "Deze traditie pakken ze ons niet af"

Burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten kijkt tevreden terug op het afgelopen paasweekend. In aangepaste vorm konden alle vijf paasvuren in zijn gemeente gewoon doorgaan. Dat er in de rest van het land werd geklaagd over rookoverlast, is volgens Hofland geen reden om te stoppen met de paasvuren. "Ik denk dat de traditie nog lang doorgaat. Het is goed om te meten wat er gebeurt, maar deze traditie pakken ze ons niet af."

Afgelopen week werd duidelijk dat de grote paasvuren door de droogte geen doorgang konden vinden. Daarom werden er kleinere boakes gebouwd en werd de strijd om de hoogste boake ingeruild voor een originaliteitsprijs. Hofland prees de veerkracht van de gemeenschappen. "Iedereen heeft zich aan de afspraken gehouden. Ik ben zeer tevreden."

'Feestje'

Dijkerhoek won uiteindelijk de prijs voor de origineelste boake. Hofland: "Het is toch een teleurstelling dat het minder moest zijn. Maar hoe dat is opgepakt en hoe ze daar mee om zijn gegaan en er met het aansteken van het vuur een feestje van hebben gemaakt, dat is prachtig."

De droogte speelde de paasboakes dit jaar parten. Volgens burgemeester Hofland een goede reden om na te denken over een alternatief plan. "We hebben het wegens droogte eerder gehad dat paasvuren niet doorgingen of uitgesteld werden. Ik denk dat het goed is om een plan B te hebben als dit zich voordoet. En ik vind dit wel een heel mooi plan B."

Burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten

In de toekomst moet er ook goed nagedacht worden over veiligheid, zoals de hoogte en omvang van de boakes. "Veiligheid staat voorop, voor de bezoekers en de bouwers", stelt Hofland. "Ik merk dat de bouwers ontvankelijk zijn voor dit soort zaken en er naar handelen. Mooi om te constateren. Dit staat wel echt los van de discussie of je nog paasvuren moet organiseren. Want dat is een traditie, die hoort bij ons in Oost-Nederland en die laten we ons niet afpakken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Reggestreek Rijssen-Holten Paasvuur Nieuws
Deel dit artikel: