Sri Lanka

Tineke uit Lonneker woont in Sri Lanka: "Ik krijg een oorlogsgevoel van de aanslagen"

Tineke de Silva-Nijkamp met haar zoon Mudithe
Tineke de Silva-Nijkamp met haar zoon Mudithe © Tineke de Silva-Nijkamp
Zeker 321 mensen zijn om het leven gekomen door de bomaanslagen in Sri Lanka. De politie heeft veertig mensen aangehouden voor betrokkenheid bij de aanslagen in Colombo. Tineke de Silva-Nijkamp uit Lonneker woont in Sri Lanka, op zo'n vijftien kilometer van de hoofdstad. "Angstig, voel ik me. Ik krijg een oorlogsgevoel", beschrijft ze.
Al 35 jaar woont De Silva-Nijkamp uit Lonneker in Sri Lanka. Ze was daar directeur van een dovenschool in Moratuwa. Van 1983 tot 2009 was er een burgeroorlog in het land. "We hebben al die jaren al met een oorlog gezeten. Het bange, alerte en onzekere gevoel is weer terug. Ze sloegen onverwachts toe."
De eerste aanslagen waren op eerste paasdag, door de feestdag zaten de kerken in Colombo stampvol. Het dagelijks leven is volledig ontregeld. "Door de avondklok mag niemand op straat komen. Op het moment dat het wel mag, gaat iedereen naar de supermarkten. Deze hebben nu allemaal lege schappen, want iedereen is aan het hamsteren."

Continu het nieuws volgen

In eerste instantie was het de bedoeling dat de scholen morgen weer zouden beginnen, maar dat is uitgesteld naar volgende week maandag. "We hebben alle ouders van onze leerlingen vanochtend gebeld dat school volgende week pas weer begint. Sommige leerlingen moeten zes uur reizen om bij ons te komen. Niet alle ouders hadden dat bericht meegekregen", vertelt De Silva.
Dat de ouders het nieuws over de scholen niet hadden gehoord, wil niet zeggen dat ze het niet volgen. "Iedereen volgt de ontwikkelingen. Wij natuurlijk ook. De hele dag staat de televisie aan zodat we het kunnen volgen.", legt ze uit.

'Komt dichtbij'

De laatste bomaanslag was op acht kilometer van de woning van De Silva. "Het komt dichtbij, maar gelukkig is ons of bekenden van ons nog niets overkomen. Maar dit gaat je niet in de koude kleren zitten."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.