Kop van Overijssel

Kuunder punter KU11 is na grondige opknapbeurt bijna klaar voor het vaarseizoen

De traditionele Kuunder punter uit 1912 is afgelopen winter flink onder handen genomen bij scheepswerf Schreur in Giethoorn. Nu is ze bijna klaar om weer met gasten te gaan varen in de Weerribben. Vrijwilligers zetten de "oude dame" deze week nog in een verse laag verf.
De Kuunder Punter KU11  werd in 1912 gebouwd voor een visser uit Kuinre, die er op de Zuiderzee mee uit vissen ging. Na vele omzwervingen kwam ze in 1989 zwaar gehavend terug in Kuinre en werd eigendom van de stichting Kuinre in promotie, SKIP.
Een Kuunder punter in vroeger tijden
Een Kuunder punter in vroeger tijden © St. Kuinre in promotie

Oude glorie

Met hulp van giften, sponsors en vrijwilligers is ze toen in oude glorie hersteld. Sinds een jaar of tien vaart de KU11 elke zaterdag in het zomerseizoen door de Weerribben, met maximaal tien opstappers. Ook is het schip te huur voor dagtochten. Maar een oud houten schip vergt veel onderhoud.
Afgelopen winter is de KU11 flink onder handen genomen door punterbouwer Schreur in Giethoorn, die op ambachtelijke wijze verrotte houten delen heeft hersteld. De vrijwillige schippers zorgen samen voor het schilderwerk. Bij een houten schip is het werk nooit écht klaar, er moet altijd wel wat geschuurd, gelakt of gerepareerd worden.
Vrijwilligers houden het schip in de vaart
Vrijwilligers houden het schip in de vaart © RTV Oost Jolande Verheij

Met liefde

Die club vrijwilligers doet het met liefde, zegt coördinator Jelte Mulder: "Het is uniek, dit schip dat zoveel meegemaakt heeft al die jaren. Het is ooit begonnen als vissersboot op de oude Zuiderzee, die is er al lang niet meer maar dit schip is er nog. Die historie mag niet in rook opgaan". 
Wie graag een keer mee wil zeilen kan terecht bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl, daar heeft de KU11 zijn vaste ligplek in de zomer. Zaterdag 4 mei is de eerste vaartocht gepland. Of de stichting dat gaat halen is nog onzeker, er zijn veel zieken onder de vrijwilligers en er moet nog heel wat schilderwerk gedaan worden.
De KU11 in Ossenzijl
De KU11 in Ossenzijl © St. Kuinre in promotie
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.