Problemen wijk Rumerslanden Almelo achter de rug

De bewoners uit de wijk Rumerslanden in Almelo kunnen opgelucht ademhalen. Jarenlang lagen zij in de clinch met woningstichting Sint Joseph over slecht uitgevoerde renovatiewerkzaamheden en te hoge huurkosten. Veel discussies en gesprekken tussen de bewoners en de woningstichting volgden en de problemen zijn nu opgelost.

Hoe zat het ook alweer? In 2000 kondigde de woningstichting aan dat de huizen van de wijk Rumerslanden gesloopt zouden worden. Door de recessie werd echter jaren later besloten om de woningen te behouden en op te knappen. Vanaf dat moment ontstonden de problemen voor de bewoners. Verschillende huizen in de wijk werden slecht gerenoveerd en bewoners hebben voor dit renovatieplan te veel moeten betalen.

Herberekening

Nu, na ruim tien jaar, is er een oplossing. "Sint Joseph heeft, samen met de bewonerscommissie, de verschillende situaties in kaart gebracht en herberekeningen uitgevoerd", vertelt directrice Claudia Beumer van Sint Joseph. "We hebben afgesproken dat de huurders die destijds betrokken waren bij het onderhoudsproject en er nu nog wonen een financiële tegemoetkoming ontvangen. Inclusief eventueel te veel betaalde huurverhoging."

Onderhoud

Daarnaast gaat de woningstichting nogmaals naar de staat van de huizen te kijken. "Een aantal bewoners heeft destijds gekozen om niet mee te doen met het onderhoud. Bij deze bewoners gaat Sint Joseph binnenkort op huisbezoek om de staat van de woning te beoordelen. Waar nodig gaat de woningstichting alsnog onderhoud uitvoeren."

De bewoners van Rumerslanden zijn zichtbaar opgelucht. "We zijn Claudia dankbaar dat ze naar ons geluisterd heeft", laat Ferdinand Jansen weten. "Voor ons is er nu weer een toekomst. We kunnen vooruit met de wijk en nu staat ons weer wat goeds te wachten."

Lintje
Toch blijft het een verhaal met een zwart randje voor de bewoners. "Het beleid zoals die gevoerd is en waar wij onder geleden hebben, is te wijten aan de oud-directeur van Sint Joseph Jan Kamst", vertelt Jansen. Kamst was namelijk in die tijd de directeur van de woningstichting en werd bij zijn pensioen vorig jaar geridderd. "Wij vinden het nog steeds onvoorstelbaar dat hij een lintje heeft gekregen", laat Jansen weten. "We zijn daarom nog steeds aan het uitzoeken hoe het zover heeft kunnen komen." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: