Paasvuur

RIVM: Veel fijnstof in de lucht in de ochtend van eerste paasdag

Door het afsteken van paasvuren zat er vooral in de ochtend van eerste paasdag veel fijnstof in de lucht in vooral Noordoost-Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Bij de metingen in de buitenlucht werden concentraties gemeten boven 100 microgram per kubieke meter. Het RIVM spreekt in dat geval van 'zeer slechte' luchtkwaliteit. Volgens het instituut is een mogelijke verklaring dat de paasvuren in Duitsland op zaterdagavond werden afgestoken. Deze lucht waaide vervolgens richting Nederland.
Uitstoot tijdens paasvuren
Uitstoot tijdens paasvuren © KNMI
Fotograaf: KNMI
Op tweede paasdag haalden de fijnstofconcentraties op de meeste locaties niet de niveaus van de dag ervoor. Het RIVM kan niet zeggen welke invloed het niet doorgaan van veel paasvuren heeft gehad op de luchtkwaliteit.

Metingen luchtkwaliteit

Het RIVM heeft een video gemaakt, waarin het verloop van de fijnstofconcentratie (PM10) in de loop van het weekend is te zien. Hierbij zijn de resultaten gecombineerd van het officiële meetnet en metingen die burgers met sensoren hebben gedaan in het kader van het project ‘Samen meten aan luchtkwaliteit’.
Uitstoot tijdens paasvuren
Uitstoot tijdens paasvuren © KNMI
Fotograaf: KNMI
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.