nieuws

Werkstraf geëist tegen Oldenzaals oud-raadslid voor verduisteren 100.000 euro

Het voormalige raadslid wordt beschuldigd van verduistering
Het voormalige raadslid wordt beschuldigd van verduistering © beeldbewerking RTV Oost
Tegen een voormalig PvdA-raadslid uit Oldenzaal is een werkstraf van 200 uur geëist voor het verduisteren van bijna een ton aan euro's van de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie, ANGO. Een groot deel daarvan moet hij terugbetalen aan de staat, vindt justitie. "Mede door zijn handelen is het vertrouwen in goede doelen- organisaties bij mensen gedaald."
"Eigenlijk staat er een celstraf op dit soort feiten, maar ik moet er niet aan denken dat uw (klein)kinderen opa moeten opzoeken in de gevangenis. Daarnaast heeft de zaak lang gelegen en is er veel media-aandacht geweest, dat werkt strafverminderend", zegt het OM.

Penningmeester

De ANGO, deed begin 2016 aangifte tegen het oud-raadslid, die penningmeester was bij de organisatie. Hij zou er tussen 2009 en 2015 ruim 95.000 euro hebben verduisterd. Zo sluisde hij volgens justitie 70.000 euro over naar zijn eigen rekening en pinde hij 15.000 euro contant. Zelf zegt hij zaken te hebben voorgeschoten, maar vrijwel nergens zijn bonnetjes van te vinden.
Daarnaast zegt hij verschillende rekeningen te hebben betaald, bijvoorbeeld aan een bedrijf voor het maken van filmpjes. Maar wederom zijn er geen facturen te vinden. "Hij wilde er zelf beter van worden", zegt de officier van justitie. "Kwetsbare mensen zijn de dupe geworden."

Zoekgeraakt

De Oldenzaler zegt zelf: "De bonnetjes zaten in mappen bij het hoofdkantoor in Amersfoort." Maar daar zijn geen facturen of rekeningen gevonden. "Ik weet ook niet waar die mappen zijn gebleven. Het zou niet voor het eerst zijn dat er dingen zoek zijn geraakt bij de ANGO."
De rechter wil verder weten waar die 70.000 euro voor waren, die op zijn rekening waren bijgeschreven. "Nou, voor rij-kosten bijvoorbeeld." De rechter antwoord vervolgens: "70.000 euro!? Daar rij je de hele wereld voor rond."

Ruiters

Eerder werd het oud-raadslid al beschuldigd dat hij ook geld zou hebben gestolen bij pony- en paardenclub Berg en Dalruiters in De Lutte. Daar was hij penningmeester. Voor die zaak wordt hij niet vervolgd, maar bracht het onderzoek naar zijn handel en wandel wel in een stroomversnelling.
Kort voor de beschuldiging van diefstal in De Lutte naar buiten kwam, stapte de verdachte plotseling op als fractievoorzitter van de PvdA in Oldenzaal. Hij betaalde de ruiters 3.000 euro terug, dat geld had hij eerder van de rekening van zijn dochter afgehaald. "Toen was ik psychisch in de war."

Faillissement

Enkele maanden na de aangifte van ANGO werd de organisatie failliet verklaard. Het gevolg was dat tientallen gehandicapten niet de hulpmiddelen kregen waar ze wel recht op hadden. "Zonde dat zo'n organisatie niet meer kan bestaan", zegt de officier van justitie.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.