Enschede

Rijwielplaatje Enschedese verzetsheld gevonden op oude vuilnisbelt

De overhandiging van het rijwielplaatje aan het SHSEL
De overhandiging van het rijwielplaatje aan het SHSEL © Raymond Boerman
Henk Wieringa en Raymond Bloemendaal uit Enschede deden onlangs een bijzondere vondst: ze vonden het rijwielplaatje van verzetsheld Johannes ter Horst, naar wie in hun stad een straat vernoemd is.
De mannen vonden hun 'schat' op de oude vuilnisbelt in de buurt van Het Rutbeek. Met een metaaldetector speurden ze de berg af, tot ze op het plaatje stuitten.
Ter Horst was in de Tweede Wereldoorlog leider van een knokploeg die overvallen deed op de Duitse bezetter. Ook hielp hij bij de ontsnapping van gevangenen uit de koepelgevangenis in Apeldoorn. In 1944 werd hij opgepakt en gefusilleerd.
Het gevonden rijwielplaatje
Het gevonden rijwielplaatje © Raymond Boerman
Fotograaf: Raymond Boerman Het gevonden rijwielplaatje

Fietsbelasting

Ter Horst woonde op de Kuipersdijk en dat adres staat ook op het rijwielplaatje. Ook zijn naam en het jaartal 1938/1939 staat op het plaatje genoteerd.
Rijwielplaatjes dienden voor de oorlog tot bewijs dat de eigenaar de fietsbelasting had betaald. Armlastige fietseigenaren kregen een plaatje met een gat, anderen moesten er twee gulden vijftig voor betalen, een heel bedrag in die tijd.

Prominente plaats

Bij de vondst van het plaatje realiseerden Wieringa en Bloemendaal zich dat ze iets bijzonders in handen hadden. Ze namen daarom contact op met de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL).
Gisteravond boden ze het plaatje officieel aan aan voorzitter Dick Buursink. Het krijgt een prominente plaats in de ruimte van de Historische Sociëteit in wijkcentrum Prismare.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.