Vogeleiland

Zorgen om toekomst Vogeleiland Deventer: "Als je de dieren weghaalt, haal je het hart eruit"

Wil de gemeente Deventer geld steken in de toekomst van de vogels op het Vogeleiland? Die vraag staat vanavond centraal in de gemeenteraadsvergadering. Als het aan de beheerder van het eiland, Daniel Schulein, ligt, wel. "Als je de dieren weghaalt, haal je het hart uit het eiland."
Het college wil het beheer van het Vogeleiland in het Rijsterborgherpark overnemen van Stichting Vogeleiland, dat moeite had de eindjes financieel gezien aan elkaar te knopen. Opvallend is dat het college van alle dieren op het eiland af wil, vanwege de 'forse professionele inzet en kosten'.
En dat is tegen het zere been van Schulein. "Mensen komen hier voor het totaalplaatje: voor de rust, de natuur, maar ook voor de dieren. Als de gemeente denkt dat ze er met de natuur alleen wel komt, dan heeft ze het mis."

Probleemeiland

Want dan verandert het Vogeleiland volgens Schulein weer in het 'probleemeiland' zoals het ook bekendstaat. In het verleden werd de plek namelijk geteisterd door diverse problemen: van hangjongeren tot drugs, van vandalisme tot onveilige situaties.
Sinds vorig jaar is voor het eiland een nieuw team gevormd, dat het beheer op zich heeft genomen. Schulein: "Samen zijn we begonnen om de problemen streng aan te pakken. We patrouilleren, spreken hangjongeren aan op hun gedrag en zorgen ervoor dat de dieren veilig zijn."

Gevoel mist

Met resultaat, zo oordeelt de beheerder. Hij verwijt de gemeente dat er maar weinig interesse is getoond voor die positieve ontwikkelingen. "Ze zijn nog steeds bezig met wat er de afgelopen jaren is misgegaan, maar niet met verbeteringen van de afgelopen maanden."
"De meeste raadsleden zijn zelfs nog nooit op het eiland geweest. Ze missen het gevoel erbij."

Handen ervan af

Wat gebeurt er met het eiland als de gemeenteraad vanavond besluit de dieren op het eiland van de hand te doen? "Dan trekken wij per 1 juli onze handen van het eiland af", antwoordt Schulein.
"Dan is het geld op. Dan vertrek ik als kapitein van het schip, omdat mijn salaris niet meer wordt betaald, en dan zegt de rest van de bemanning ook vaarwel."

Petitie

Toch hoopt Schulein dat het zover niet hoeft te komen. "Vorig jaar kregen we ook al te horen dat we moesten sluiten en toen werd de petitie 1.300 keer getekend. Nu zijn het al duizend handtekeningen meer."
Die petitie wordt vanavond tijdens de vergadering aangeboden. Daarnaast gaat Schulein met burgemeester König in gesprek. "Samen nemen we het eiland nog eens door. Ik hoop ze te kunnen overtuigen over dit geweldig stukje park."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.