Twente wil goederentreinen met plastic remblokken tegen kabaal

Er kan meer gedaan worden om omwonenden aan het spoor te beschermen tegen té veel kabaal. Dat zegt wethouder Gerard Gerrits van Hengelo, als portefeuillehouder van de Regio Twente.

Kunststof remblokken bijvoorbeeld, waardoor goederentreinen een stuk minder geluid maken. Duitsland heeft de blokken al verplicht gesteld per 2021, aldus Gerrits. "En dan merk je echt verschil. Hoe mooi zou het zijn als we in Den Haag dat voor elkaar kunnen krijgen, dat we dat in Nederland verplicht stellen?"

Lees ook: Lawaai door de trein, omwonenden spoor schrikken wakker 

Deventer - Oldenzaal

Omwonenden van het spoor in Oost-Nederland zijn al bijna 25 jaar aan het protesteren tegen de overlast van goederentreinen. Vooral rondom de lijn Deventer - Oldenzaal is er verzet. Mondjesmaat worden de omwonenden gehoord en zij er geluidsschermen geplaatst, maar omwonenden - verenigd in RONA - zijn na al die jaren nog lang niet tevreden. Zij vinden de regelgeving voor geluidsoverlast oneerlijk. 

De wethouder begrijpt de frustratie waar omwonenden mee te maken hebben. "Daarom zijn we als Regio Twente ook heel erg hard over aan het lobbyen."

Dat lukt niet altijd, nog niet zo lang geleden greep Twente naast een proef om goederentreinen langzamer te laten rijden, om zo geluidsreductie voor elkaar te krijgen. De proef loopt nu in Zuid-Nederland. Gerrits hoopt nog wel dat er ook in Twente gestart wordt. 

Waarschuwing

Maar met maatregelen alleen ben je er niet, aldus de wethouder. Hij waarschuwt ervoor om als lokale overheden goed op te passen over de keuzes die in Den Haag gemaakt worden over het spoor. Zo kan het uitblijven van de Amsterdam-Berlijn lijn in Overijssel verstrekkende gevolgen hebben. "Als de lijn Amsterdam - Berlijn via Arnhem gaat, dan creëer je capaciteit op de lijn in Twente. Daar moeten we voor oppassen, dat we hier niet overmatig veel goederentreinen krijgen. Die moeten echt over de Betuwelijn, die is daar voor bedoeld."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: