Nieuwleusen

Praatgrage papegaai Kaya neemt de benen: baasje Bianca is er letterlijk ziek van

Nooit eerder had papegaai Kaya aanstalten gemaakt om er vandoor te gaan, maar ineens was de vogel gevlogen. Meerdere, urenlange zoekacties leverden niets op. Baasje Bianca is er ziek van: “Ik hoop dat 'ie terugkeert als hij honger krijgt. Want als Kaya niet terugkomt, zou ik er kapot van zijn.”
Al 45 jaar gaat Bianca uit Nieuwleusen naar camping Kaps in Tubbergen. “Mijn ouders gingen hier al naartoe. Tegenwoordig ga ik met mijn man Gerrit en onze zonen.”
Kaya is echt ons kindje
Bianca, baasje weggevlogen papegaai
En sinds een aantal jaren is ook de 11 jaar oude grijze roodstaart Kaya van de partij. “We kregen ‘m toen-ie zes jaar oud was. Een echt troeteldier. Kan onze hond Fraggle roepen, doet onze kat Katrien na als ze krols is. Als we koffie drinken, krijgt-ie zijn eigen koekje en als we zitten te eten, vraagt hij telkens: 'Kaya stukje?' En hij lust echt álles wat de pot schaft, al is het vooral een vleeseter."

Gekortwiekt

Eerste Paasdag ging het mis. "Kaya is normaal gekortwiekt. Dat laten we altijd doen door een dierenarts en dat zou een dezer dagen weer gaan gebeuren. We zaten in de caravan toen hij ineens naar buiten wandelde en een boom invloog. Terwijl Kaya daarvoor zelfs nog nooit aanstalten had gemaakt om te vliegen. Maar blijkbaar kon hij dus op die paar pennetjes prima uit de voeten."
Wat de familie vervolgens ook probeerde: Kaya kwam niet terug. "Het gebeurde rond het middaguur. Daarna hebben we tot eind van de middag gezocht. Rondgereden met de auto, zijn naam geroepen. Maar taal noch teken. Ook zoekacties daarna leverden niets op."

Praatgraag

Ze hebben nu eigenlijk nog maar één hoop: "Dat Kaya honger krijgt en alsnog uit zichzelf terugkeert. Want ik zou werkelijk niet weten waar we verder nog moeten zoeken. Of dat iemand anders ‘m vindt. Kaya is geringd, gechipt en aangemeld bij alle instanties."
"Kaya is echt ons kindje", zegt ze. “Onze kinderen zijn intussen 21 en 23 jaar. Eentje is het huis al uit. Kaya loopt hier hele dagen te babbelen. Sinds hij weg is, is het doodstil. Ik ben er letterlijk ziek van. Pas sinds dinsdagavond krabbel ik weer wat op. Maar als hij niet terugkomt, zou ik er kapot van zijn.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.