daklozen

'Godfather' van de Zwolse daklozenopvang houdt het voor gezien

Joop van Ommen van De Herberg in Zwolle
Joop van Ommen van De Herberg in Zwolle © RTV Oost / Ina Brouwer
Joop van Ommen uit Zwolle stopt met zijn werkzaamheden bij de WRZV-hallen in zijn woonplaats. Van Ommen staat bekend om zijn hulp aan daklozen en minderbedeelden. 
Van Ommen wordt ook wel de 'godfather' van de Zwolse dak- en thuislozen genoemd. Hij begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw met de opvang van dak- en thuislozen in de WRZV-hallen.
Later stond hij aan de wieg van de nieuwe daklozenopvang De Herberg. Als lid van de Raad van Advies is hij nog vrijwel dagelijks betrokken bij de Zwolse opvang.

Nieuwbouwplannen

De reden om te stoppen is gelegen in de nieuwbouwplannen voor de sporthal aan de rand van de wijk Kamperpoort. "Ze willen voor 18 miljoen euro een nieuwe accommodatie bouwen, maar daar voel ik me niet senang bij."
"Zo'n prestigieus project, zo'n enorm bedrag, het voelt niet of ik daarbij betrokken moet zijn", verklaart de 70-jarige Van Ommen.

Minderbedeelden

De naam Van Ommen werd bekend in Zwolle toen er geen plek was voor minderbedeelden, die geen plek hadden voor de nacht. Joop besloot zijn sporthallen open te stellen voor de nacht. "In de vijfentwintig jaar daarvoor werkte ik als taxichauffeur."
"Ik heb de drank en drugs Zwolle in zien komen. Ik zag mensen afglijden, maar had nog niet de ruimte om mensen te helpen. Nu had ik het mooiste hotel van Zwolle in handen en kon ik eindelijk iets doen voor de mensen aan de onderkant van onze maatschappij.”

Eetcafé

In de WRZV-hallen houdt Van Ommen wekelijks een eetcafé voor minderbedeelden. Ook vanavond is dat eetcafé geopend.
Van Ommen wil daar officieus zijn afscheid aankondigen. Daarvoor heeft hij onder meer mensen uitgenodigd waarmee hij in de jaren veel heeft samengewerkt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.