Kop van Overijssel

Tekort van 2,3 miljoen euro op jeugdhulp in Kampen

Flink tekort op jeugdzorg in Kampen
Flink tekort op jeugdzorg in Kampen © RTV Oost
Een fikse financiële tegenvaller voor de gemeente Kampen. De jeugdhulp over 2018 pakt fors duurder uit dan begroot. Er was twaalf miljoen euro opgenomen in de begroting, maar de kosten lijken uit te komen op 14,3 miljoen euro. En dus is er een tekort van 2,3 miljoen euro.
Het tekort heeft volgens het college meerdere oorzaken. Zo zijn de tarieven gestegen en blijven cliënten langer in de zorg dan voorgaande jaren. Zo zaten er vorig jaar in de gemeente Kampen 374 cliënten langer dan drie jaar in de jeugdzorg. De kosten: 4 miljoen euro. 
In de hele regio zijn de kosten voor jeugdzorg omhoog gegaan. Alleen in Kampen zijn de kosten nog harder gestegen. Hoe dat kan, moet onderzocht worden.

Declaraties

Eind vorig jaar liet het college al weten dat er een tekort van zeven ton werd verwacht. Maar omdat er door zorgaanbieders op het laatste moment nog zorg van begin dat jaar gedeclareerd is, is het tekort verder opgelopen. Het college wil in gesprek met zorgaanbieders, zodat het niet aan het eind van ieder jaar voor verrassingen komt te staan. Strikte betalingstermijnen zouden wettelijk niet mogelijk zijn.
Hoe groot het tekort daadwerkelijk is, moet volgende maand blijken uit de jaarrekening.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.