Regio Enschede

Koperdieven teisteren begraafplaats in Enschede

Als er maar brons of koper aan zit: dat lijkt de enige voorwaarde te zijn voor de dieven de die Westerbegraafplaats in Enschede teisteren. Vazen, beeldjes of andere voorwerpen worden van de graven gestolen. De afgelopen maanden heeft begraafplaatsbeheerder Monique Kiekebosch al twintig diefstalmeldingen gekregen.
"Heftig, zo erg hebben we het in jaren niet meegemaakt", vertelt Kiekebosch. "Dit zijn alleen de meldingen. Er zijn misschien ook mensen die iets missen maar het ons niet melden. Dus het probleem kan nog groter zijn."

Emotionele impact

Kiekebosch ziet dat de mensen die een diefstal melden vaak erg geëmotioneerd zijn. "Het nare is dat de dieven niet in de gaten hebben welke impact hun daad heeft. De ene nabestaande komt heel boos bij ons, de ander juist erg verdrietig."
De beheerders van de rustplaats betreuren wat er de laatste maanden gebeurt, maar zegt er weinig aan te kunnen doen. "Overdag is er personeel op het terrein, maar we denken dat de dieven vooral buiten kantoortijden toeslaan. Dan is er niemand."

Maatregelen nemen

De toegangspoort sluiten van de begraafplaats is volgens Kiekebosch geen optie. "Nabestaanden moeten ook 's avonds de graven van hun dierbaren kunnen bezoeken. Camera's ophangen is ook lastig. Want hoe weten wij wat er in de tassen wordt meegenomen? We kunnen de mensen niet gaan fouilleren."
Sommige nabestaanden lijmen voorwerpen vast om diefstal te voorkomen, maar dat lijkt de rovers niet tegen te houden. "Soms zit het vastgelijmde deel nog vast, en wordt de rest eraf geslagen en meegenomen. De politie gaat nu vaker surveilleren. We hopen dat het een beetje helpt", besluit de beheerder.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.