nieuws

Ganzen-exodus vanuit de Zwolse bermen rondom de A28

Ganzen rondom Blaloweg worden gevangen
Ganzen rondom Blaloweg worden gevangen © RTV Oost
Liefst acht ganzen werden er de afgelopen drie maanden doodgereden aan de Blaloweg in Zwolle. Levensgevaarlijk voor mens en dier, concludeerde de Zwolse raadsfractie van GroenLinks, dat hierover de noodklok luidde. Vandaag is de groep ganzen rondom de toerit naar de A28 verplaatst naar een speciale ganzenopvang.
Met een heus ganzenvangteam van liefst zes man sterk is vandaag een poging gedaan de troep ganzen naar een veiliger heenkomen te brengen. 

Geen makkelijke klus

In de Zwolse bermen van de A28, Katerdijk en Blaloweg is een kooi gebouwd, waar de beesten met een boot in gedreven moesten worden. Geen makkelijke klus, met de harde wind van vandaag.
Ganzen rondom Blaloweg worden gevangen
Ganzen rondom Blaloweg worden gevangen © RTV Oost
Bijkomend probleem: ganzen kunnen wegvliegen. De uitkomst van de vangst is dus nog onzeker. Maar alle vogels die vandaag gevangen worden voegen zich bij hun vijftien soortgenoten die vorige week per toeval werden gevangen tijdens een inspectie. Zij zijn overgebracht naar een speciale ganzenopvang in Drenthe.

Niet meer plotseling remmen
"Dit is een mooie oplossing", vertelde wethouder William Dogger vorige week. "Doordat we de ganzen wegvangen wordt het veiliger en hoeven automobilisten niet meer plotseling op de rem te trappen met alle gevolgen van dien. En de ganzen hebben straks alle ruimte en een plek waar ze ongestoord en veilig kunnen rondlopen."
Ganzen rondom Blaloweg worden gevangen
Ganzen rondom Blaloweg worden gevangen © RTV Oost
Op de nieuwe plek kunnen de ganzen rondlopen op een terrein ter grootte van acht voetbalvelden. Vervolgstap is de gemeente gaat onderzoeken of er maatregelen genomen kunnen worden zodat de bermen rondom de Blaloweg en Katerdijk minder aantrekkelijk worden voor ganzen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.