Regio Hengelo

Weer hazenpest in natuurgebied bij Zenderen

Er is opnieuw hazenpest vastgesteld in Twente. De ziekte is aangetoond bij een haas uit hetzelfde gebied waar de ziekte enkele maanden geleden ook al werd geconstateerd. Dat meldt het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).
In het gebied werden onlangs zes dode hazen gevonden die er nog gaaf uitzagen. Eén van de hazen werd opgestuurd voor onderzoek. De haas had een ernstige leverontsteking die werd veroorzaakt door de bacterie Francisella tularensis.
Hazenpest (tularemie) kan bij zeer veel diersoorten voorkomen, maar vooral hazen en knaagdieren zijn gevoelig. Het is een besmettelijke ziekte die overdraagbaar is van dier op mens. Besmetting kan optreden door contact met een ziek dier of door een insectenbeet.
Vooral jagers en mensen die in de natuur werken hebben een grotere kans om besmet te raken. Zij doen er goed aan beschermende maatregelen te nemen bij contact met dode of zieke hazen. 

Symptomen

De symptomen bij de mens zijn ontstoken en opgezette lymfeklieren, koorts en griepachtige verschijnselen. Tularemie is in principe met antibiotica goed te behandelen.
Besmette hazen vertonen zwak en apathisch gedrag en hebben hun natuurlijke schuwheid verloren. Ook honden kunnen besmet worden met hazenpest, al zijn ze veel minder gevoelig voor hazenpest dan mensen en zijn de ziekteverschijnselen milder.

23 hazen onderzocht
In 2019 zijn tot half april bij het DWHC 23 hazen uit verschillende delen van Nederland onderzocht.
Naast de haas met tularemie, werden in Twente ook zeven hazen gevonden die door besmetting met een lagovirus (EBHS of RHDV-2) om het leven zijn gekomen, ook wel bekend als de knaagdierenziekte.
Vorig jaar oktober werd bij twee van de vier onderzochte hazen hazenpest vastgesteld.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.