Reggestreek

Expeditie Oost: hout, melk en brommers kiekn

Expeditie Oost
Een oud rechercheur die de mooiste dingen van hout maakt, een struise boerin en een francofiel in hart en nieren. Ook dit dagje Expeditie Oost levert weer mooie en verrassende ontmoetingen op. Vandaag voert de route van Rijssen naar Markelo.

Rechercheur

We beginnen onze tocht bij het Parkgebouw in Rijssen, in 1914 gebouwd. Het fungeert tegenwoordig als theater. Vlakbij zien we in een tuin allerlei kunstzinnige houten attributen staan: van vogelhuisjes tot koeienkoppen. De maker blijkt een oud politierechercheur: Jan Gortemaker. Een klein schuurtje achter zijn huis fungeert als werkplaats. “Ja, hier breng ik behoorlijk wat uurtjes door”, zegt Jan. Hij maakt er van alles en nog wat. “Het is vooral hobby maar af en toe verkoop ik ook nog wat”.
De kunstwerken van Jan Gortemaker
De kunstwerken van Jan Gortemaker © Bert Eeftink

Melktap

Als we Rijssen uitrijden komen we in een betoverend mooi landschap terecht; groen en glooiend met bossen en weilanden. In het buurschap Elsen stoppen we bij een zogenaamde melktap. Voor een euro kun je een liter verse melk uit een apparaat tappen. Boerin Jenny leidt ons vervolgens naar de producenten van het witte vocht, haar 25 koeien. “Wij zijn een heel klein boerenbedrijf”, zegt Jenny. “Mijn man heeft er altijd een baan bij gehad anders kon het niet uit”. De melktap staat er sinds een jaar of drie. Toeristen maken er grif gebruik van.
Jenny Hoek
Jenny Hoek © Bert Eeftink

Liefde

Een stuk verderop zetelt Arnold Hoek met zijn solexverhuur. Arnold is een ware liefhebber van de Franse bromfiets. Binnen in de schuur staan er zeker 15 opgesteld. Het onderhoud en de reparaties doet hij zelf. “Ik krijg hier vaak groepen mensen die een solextoer door het gebied willen maken. Wat dat betreft breken nu de drukke tijden weer aan”. Arnold wijst ons ook nog op zijn Citroen BX, bijna 40 jaar oud. “Ja, de liefde voor Frankrijk zit diep bij mij”.
Arnold Hoek
Arnold Hoek © Bert Eeftink

Gratis

Tegenover de solexverhuur van Arnold ligt overigens een prachtig rustpunt. Een tafel en twee bankjes middenin het groen. Vooral het bordje dat erbij staat is prachtig: “u mag hier gratis zitten, ook bij regen”.
Gastvrij Elsen
Gastvrij Elsen © Bert Eeftink

Fietstocht

In natuurgebied de Friezenberg komen we in gesprek met Guido Bakema en Marjan Groenewegen uit Leiden. Ze maken een fietstocht, dwars door onze provincie. “slapen doen we in een klein tentje maar we eten in restaurants”, zeggen ze lachend. Wat hen opvalt aan het oosten van het land? “Dat iedereen je hier zo vriendelijk groet”. Ook wij groeten Guido en Marjan. “Veel plezier nog in Overijssel”.
Fietsende Leidenaren
Fietsende Leidenaren © Bert Eeftink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.