Zwolle

Lastige 'snelweg-ganzen' in Zwolle eindelijk gevangen

De kolonie ganzen die de afgelopen jaren de oprit nabij de A28 in Zwolle aan de Katerdijk onveilig maakte is gevangen. De organisatie Hofganzen, van Ganzen Bescherming Nederland, heeft vandaag in opdracht van de gemeente de laatste 7 van in totaal 23 ganzen gevangen.
Dat kostte de nodige moeite. Door de harde wind was het moeilijk om de ganzen richting vangkooi te krijgen. De dieren, die vandaag net buiten Zwolle in het Zwarte Water bij de Holtenbroekerdijk zwommen, werden met een bootje in de richting van de oever gedreven, waar een vangkooi klaar stond.
Maar iedere keer als ze dicht bij de kooi waren, vlogen ze weer alle richtingen op. Volgens ganzenvanger Trizin kwam dat omdat er bij het vangen teveel publiek aanwezig was. De dieren voelden zich daardoor niet op hun gemak. Nadat het meeste publiek, inclusief de mensen van de pers weg waren, lukte het eindelijk om de dieren in de juiste richting te dirigeren. De actie heeft in totaal ruim twee en een half uur geduurd.
Tekst gaat verder onder de video
Snelweg ganzen gevangen

Nieuw onderkomen in Drenthe

De dieren zijn inmiddels met een aanhangwagen naar de Stichting Akka's Ganzenparadijs in het Drentse Dalen gebracht. Daar kunnen ze voorlopig blijven.
De Zwolse fractie van GroenLinks is blij dat de dieren gevangen zijn. Volgens Simone Boshove van die partij moest de gemeente wel maatregelen nemen. De situatie rondom de snelweg oprit aan de Katerdijk was onveilig en daardoor onhoudbaar.
"De afgelopen tijd zijn er al acht ganzen doodgereden. Je moet er niet aan denken dat ook weggebruikers hierdoor verongelukken", aldus Boshove. Of de overlast nu definitief opgelost is weet ze niet. "Natuurlijk zijn er veel meer ganzen, maar deze kolonie zorgde al jaren voor overlast. Dat is de reden dat we aan de bel hebben getrokken."
Snelweg ganzen gevangen
Snelweg ganzen gevangen © RTV Oost

Gemeente onderzoekt maatregelen ganzen overlast

De gemeente Zwolle gaat onderzoeken of er iets gedaan kan worden om ook andere ganzen permanent uit de bermen aan de Katerdijk en Blaloweg te weren. Daarbij wordt onder meer gekeken naar speciale beplanting. Bijvoorbeeld gras dat niet op het favoriete eet-lijstje van de dieren staat.
Ganzenvanger Trizin is blij dat hij alle dieren heeft gevangen. Volgens hem moeten we er ook maar een beetje aan gaan wennen dat in ons land heel veel ganzen rondzwemmen en vliegen. "Ganzen zijn eigenlijk hele leuke beesten en absoluut niet agressief of gevaarlijk. Natuurlijk moeten ze weg als ze overlast geven, maar ganzen zijn wel de nieuwe weidevogels van ons land, dus wen er maar aan", besluit de ganzenvanger uit Drenthe.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.