Koopzondag

Plaatsen in Twenterand staan tegenover elkaar als het gaat om koopzondagen

Winkelen op zondag
Winkelen op zondag © iStock / Getty Images Plus - Bobex-73
De inwoners van de vijf kernen in gemeente Twenterand staan tegenover elkaar als het gaat om de invoering van koopzondagen. Dat blijkt uit een enquête van de gemeente onder een kleine 4.300 inwoners.
De gemeente hield deze peiling na een proefkoopzondag in Vroomshoop op 23 december vorig jaar. Die is bij ondervraagden uit Vroomshoop en Geerdijk goed bevallen. In Vroomshoop is 64 procent voor permanente koopzondagen en in Geerdijk is dat nog een procentje meer.
In Westerhaar-Vriezenveensewijk zijn de verschillen minder groot. Daar is het grootste deel van de ondervraagden (59 procent) wel voor, maar 37 procent is tegen. Het percentage tegenstanders lag in Vroomshoop 12 procentpunt en in Geerdijk 9 procentpunt lager.
Gezamenlijk heeft 73 procent van de ondervraagden uit deze drie plaatsen geen bezwaar tegen het invoeren van koopzondagen.

Geloofskwestie

De invoering van een koopzondag is in de gemeente een geloofskwestie. Van de ondervraagden uit Den Ham is 59 procent tegen de invoering. Dat is in Vriezenveen nog hoger. Daar gaf 70 procent van de ondervraagden aan tegen een koopzondag te zijn.
Zo'n 65 procent van de ondervraagden uit beide kernen gaven aan dat ze graag de zondagsrust in de gemeente te willen bewaren.

Gesprek

Naar aanleiding van deze enquête heeft een groep van 20 inwoners de resultaten met elkaar besproken. Deze mensen zijn vertegenwoordigers van de kerken, ondernemers, de jongerenraad en de dorpsraad.
Ook wethouder Harmsen was bij het gesprek aanwezig. "Het was een goed gesprek. Er was ruimte voor ieders standpunt en er werd op respectvolle manier omgegaan met elkaars belangen, zonder elkaar te willen overtuigen. Nu is het aan de gemeenteraad van Twenterand om een goede afweging te maken hoe wij in Twenterand om willen gaan met de koopzondag."
Plaatsen in Twenterand staan tegenover elkaar als het gaat om koopzondagen
Plaatsen in Twenterand staan tegenover elkaar als het gaat om koopzondagen © Gemeente Twenterand
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.