Het komende jaar in ieder geval nog vogels op het Vogeleiland Deventer

De gemeenteraad van Deventer heeft vanavond besloten om het beheer van het Vogeleiland in het Rijsterborgherpark over te nemen van Stichting Vogeleiland. De stichting krijgt 25.000 euro om in ieder geval tot juli 2020 vogels op het eiland te houden.

Het beheer en de exploitatie van het eilandje met dierenverblijven was in handen van Stichting Vogeleiland. De stichting had moeite om financieel de eindjes aan elkaar te knopen.

Voorafgaand aan de raadsvergadering bood de Stichting Vogeleiland een petitie aan aan de raad om de vogels te behouden. Dat lijkt geholpen te hebben. Hoewel het college geen geld over had voor het beheer van de vogels is het toch overstag gegaan.

In het oorspronkelijke voorstel van het college was er geen plaats voor de de dieren. "Het houden van vogels en dieren betekent forse professionele inzet en kosten", aldus wethouder Frits Rorink.


Een amendement van de VVD riep op om de stichting tot eind 2020 in de benen te houden. Daarna moet de stichting de broek zelf ophouden door middel van donateurs, fondsenwerving, crowdfunding en sponsoren. Na het debat werd het amendement ingetrokken omdat het college tóch nog een potje geld had gevonden.

Gemengde gevoelens
Daniël Schulein van de Stichting Vogeleiland heeft gemengde gevoelens. "Aan de ene kant voel ik opluchting, aan de andere kant weten wij nog steeds niet waar we echt aan toe zijn. We kwamen voor een oplossing op lange termijn, maar de bal ligt weer bij ons".

Daniël heeft eerder vandaag tegenover RTV Oost verklaard te stoppen met het houden van vogels op het vogeleiland wanneer er geen structurele lange termijn oplossing komt. "Wij weten nog niet of we gaan stoppen of toch de stekker eruit trekken, daar moeten we echt een nachtje over slapen."

Reactie van Stichting Vogeleiland:

Moeilijke zaak
Wethouder Rorink gaat tijdens de voorjaarsnota bekijken of er meer geld beschikbaar is. Hij waarschuwde dat dit ten koste gaat van andere zaken. Bovendien, waarschuwde hij, is het heel erg moeilijk voor de stichting om jaren achtereen de benodigde gelden te werven.
 
Dat er iets aan het vogeleiland moest gebeuren, daar waren alle partijen het wel over eens. De gemeente trekt eenmalig ruim 230.000 euro uit om het eiland, inclusief paviljoen, op te knappen. Daarnaast liggen de onderhoud- en beheerskosten rond de 21.000 euro per jaar. Stichting Vogeleiland gaat voor 25.000 euro tot juli 2020 de verzorging van de dieren op zich nemen.


Problemen
In het verleden werd de plek geteisterd door diverse problemen: van hangjongeren tot drugs, van vandalisme tot onveilige situaties. Eind vorig jaar heeft de gemeente al gezorgd voor tijdelijke maatregelen om de situatie te verbeteren. Zo zijn de dierenverblijven provisorisch opgeknapt, is verzorging van de dieren door de gemeente betaald en is extra op veiligheid gecontroleerd door Team Handhaving. Maar zowel de Stichting als de gemeente wil er weer een gezellig park van maken waar je in het paviljoen lekker iets kunt drinken. Als alles volgens plan verloopt zal de opknapbeurt rond het voorjaar van 2020 beginnen.
 
Het Rijsterborgherpark werd na 1874 aangelegd naar ontwerp van tuinarchitect Springer en is sinds 1968 een rijksmonument. Na een periode van verval en sluiting is het Vogeleiland in 1992 gerenoveerd en weer opengesteld. Sindsdien beheert Stichting Vogeleiland het eiland met de dieren en vogels.

Vogels op vogeleiland mogen langer blijven

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Deventer Vogeleiland Groen Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: