nieuws

Verdachte kruipruimtemoord Zwolle: "Ik heb geschoten, bim bam, van achteren"

"Ik heb hem geschoten. Zo van: bim bam, van achteren." Dat zou moordverdachte Mark de G. hebben gezegd hebben op de avond voor zijn aanhouding in februari vorig jaar. Vandaag dient het proces rondom de 'kruipruimtemoord' bij de rechtbank in Zwolle.
De G. zou dat hebben gezegd tegen een meisje dat hij betaald had voor een leuke nacht. "Ik heb drie verrotte zware jaren achter de rug en ben eindelijk verlost van iemand", zouden zijn woorden zijn geweest.

Kruipruimte

Mark wordt ervan verdacht zijn oude kameraad Deniz te hebben doodgeschoten om hem vervolgens in stukken te verbergen in de kruipruimte. Dat lichaam was in acht stukken gezaagd en vervolgens in drie strijkzakken gedaan. "Ik wilde hem later gaan begraven, ik had al een schep gekocht", zou De G hebben gezegd.
Zover kwam het niet. De man werd opgepakt, nadat hij aan zijn ex had opgebiecht dat Deniz in zijn huis was doodgegaan. Bij een eerste doorzoeking van het huis vond de politie niets. Op aanwijzing van Mark werden de zakken later gevonden in de kruipruimte.

Vermist

Deniz was door zijn familie als vermist opgegeven. Hij was al bijna twee weken van huis en had zelfs de verjaardag van een van zijn kinderen gemist. De G. had nog geholpen met zoeken. En dat terwijl hij wist wat er met zijn kameraad was gebeurd. 
Volgens De G. heeft Deniz zichzelf door het hoofd geschoten, terwijl hij paranoïde was geraakt na het innemen van een 'cocktail' van medicijnen en cocaïne. Hij zou nog geprobeerd hebben om Deniz tegen te houden.

Afpakken

"Toen ik terugkwam uit de keuken na wat drinken gepakt te hebben, had hij een wapen onder zijn kin gezet", zegt De G. "Ik zei hem dat niet te doen. Toen richtte hij zijn wapen op mij, om het wapen vervolgens tegen z'n slaap te zetten."
"Ik ben naar hem toegelopen om het wapen af te pakken. Ik vouwde mijn handen om zijn hand heen, wilde het wapen wegtrekken, maar toen ging het af. Hij was direct dood." Het wapen lag tot dan toe verborgen in een loze ruimte achter een sokkenla. "Ik had geen idee dat Deniz over dat wapen wist."

Zaag

De verdachte heeft vervolgens naar eigen zeggen lang nagedacht over wat hij met het lichaam moest doen. "Uiteindelijk leek het mij het beste om het lichaam weg te werken, om het te laten lijken op een vermissing. Ook door mijn verleden."
De G. is vaker in aanraking geweest met de politie. "Ik zou anders direct de schuld hebben gekregen." Met een elektrische zaag uit zijn werkbus heeft hij het lichaam van zijn oude kameraad vervolgens in stukken gezaagd. Volgens de politie heeft hij over die werkzaamheden gezegd: "Dat ging nog best makkelijk."

ROVA

De G. bracht delen van de bebloede bank naar de ROVA en zaagde Deniz in de badkamer in stukken. Het wapen gooide hij in stukken in het water in het Noord- Holandse Koedijk (bij zijn vriendin). De telefoons van Deniz heeft hij aan een vriend gegeven. 
Vreemd is dat er naast een in- en uitschotwond er ook metaaldeeltje in het hoofd van het slachtoffer zat. "Misschien van een geluidsdemper?" vraagt de rechtbank zich af. "Zodat niemand het schot zou horen? Want de buren zeggen geen knal te hebben gehoord." Maar volgens de verdachte is er geen sprake van een geluidsdemper. "Dat metaaldeeltje moet van het wapen zelf zijn."

'Geen ruzie'

Uit onderzoek op het lichaam van Deniz blijkt dat hij verschillende verwondingen had, die bij leven zijn ontstaan. Hij had verwondingen aan romp, arm en lip. Het lijkt te duiden op een ruzie. "Maar we hadden geen ruzie", zegt De G.
Bekend is dat Mark en Deniz in onmin waren geraakt, na een ruzie over werkzaamheden in de hennephandel. Volgens het OM is dat juist de reden geweest voor Mark om zijn oude kameraad om te brengen. Mark had op zijn zolder een hennepkwekerij. Drie van de vier kilo geoogste wiet was inmiddels verkocht. De laatste kilo is vernietigd.

Hennepverkoop

Deniz had de bewuste avond 1500 euro in zijn jaszak. "Dat was geld uit hennepverkoop", zegt Mark. Hij heeft dat uit de zak van Deniz gepakt, voordat 'ie het lichaam in stukken ging zagen.
Vandaag komen in de rechtszaak de nabestaanden nog aan het woord. Ook zal justitie haar strafeis bekend maken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.