nieuws

Rechtszaak over toestaan jacht beschermde diersoorten bij Vliegveld Twenthe

De provincie Overijssel heeft een ontheffing verleend aan Vliegveld Twente, om in verband met de vliegveiligheid, beschermde zoogdieren en vogels te verstoren of in het uiterste geval af te schieten. Dat gaat veel te ver volgens De Faunabescherming en de dassenwerkgroep Twente. De Faunabescherming heeft een rechtszaak tegen de provincie aangespannen om het besluit aan te vechten.
De Faunabescherming diende het bezwaar op 17 april in bij de rechtbank in. De provincie zegt dat het hek om het vliegveld al veel dieren tegenhoudt en dat er alleen in het uiterste geval geschoten mag worden. 
Dassenwerkgroep Twente maakt zich zorgen om dieren rondom vliegveld Twente

'Afschieten niet nodig'

Volgens Gerard Berendsen van de dassenwerkgroep Twente is het niet nodig om de dieren af te schieten. "Natuurlijk staat vliegveiligheid voorop, maar het afschieten van zeldzame diersoorten gaat te ver. De ontheffing geldt binnen het hek van vliegveld Twente, maar ze kunnen beter voorkomen dat dieren door dat hek gaan en zorgen voor betere afrastering."
In 2016 werd de das nog geherintroduceerd in het gebied rondom het vliegveld. Er werden vier dassen uitgezet en daarnaast werd het gebied ook tot natuurgebied voor de veldleeuwerik verklaard. Berendsen: "De ontheffing staat in conflict met de besluiten van de provincie in het verleden."
De rechtszaak is op 14 mei in Zwolle.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.