Ondernemend Overijssel

Werk en investeringen Oost NL zorgen komende jaren voor 1.200 banen

Pand OostNL in Apeldoorn
Pand OostNL in Apeldoorn © OostNL
Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, die in Overijssel en Gelderland actief is, sluit naar eigen zeggen het jaar af met 'mooie' resultaten. Door het aantrekken van bedrijven en het investeren komen er in het oosten van het land naar verwachting 1.200 arbeidsplaatsen bij de komende jaren.
Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL heeft als opdracht de regionale economie te versterken en werkt met geld van de provincies Overijssel en Gelderland en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Van het eigen vermogen, dat in de jaren is uitgegroeid tot 86 miljoen, is ruim 45 miljoen geïnvesteerd in de vorm van leningen en deelnemingen.
Het afgelopen jaar is onder meer een lening verstrekt aan Demcon in Enschede, dat daarmee investeert in een robot voor naaldplaatsing die medici het werk makkelijker maakt. Een andere lening, die aan de mislukte batterijencampus van LithiumWerks in Enschede, leidde tot politieke ophef en het vertrek van commissaris Geert Braaksma, vanwege vermeende belangenverstrengeling.

De 'winst' van Oost NL

Het rendement van Oost NL kan gemeten worden in de winst, die bedroeg vorig jaar 2,3 miljoen euro. Maar het maatschappelijk rendement is wellicht belangrijker; dat wordt door Oost NL voor de komende drie jaar zelf becijferd op 1.200 extra banen en bedrijfsinvestering in Oost Nederland ter waarde van 278 miljoen euro. 
Gelderland en Overijssel zijn van oudsher sterk in de sectoren Health, Tech en Food en Energy. Juist in die sectoren ontwikkelen bedrijven innovatieve oplossingen met grote maatschappelijke impact. “De kracht van onze regio vinden we voor een belangrijk deel terug in deze vier sectoren, maar bijvoorbeeld ook in Logistiek. Door onze focus hebben we in 2018 resultaten geboekt waar we in Oost-Nederland trots op mogen zijn”, aldus Marius Prins, algemeen directeur van Oost NL.

Toekomst

Internationale onzekerheid rondom de brexit en het handelsconflict tussen de VS en China zijn zorgwekkend, ook voor Oost-Nederland. Oost NL speelt daar op in, onder meer door actief contacten te zoeken met Britse bedrijven die zich in onze regio zouden kunnen vestigen. Ook de krapte op de arbeidsmarkt is een punt van zorg.
“Dat het mkb mede daardoor oog krijgt voor kwetsbare groepen in de maatschappij, zoals vluchtelingen of mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt zien we als een positieve stap richting een inclusieve en innovatieve samenleving”, aldus Prins.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.