Kop van Overijssel

Expeditie Oost: een botter, een bierbrouwer en een mini-paradijsje

Expeditie oost: van Vollenhove naar Blokzijl
Zaag-, hamer- en schuurgeluiden. In een grote schuur aan de rand van Vollenhove wordt koortsachtig gewerkt door een ploegje vrijwilligers. Ze zijn bezig met de restauratie van een oude botter. De tijd begint te dringen, want de hal waarin ze werken is over een paar weken weer het domein van de wagenbouwers die meedoen aan het jaarlijkse bloemencorso. Expeditie Oost mag eventjes meekijken, op onze route die vandaag voert van Vollenhove naar Blokzijl.

Enorme klus

Een aantal begeesterde senioren houdt zich een paar keer per week met de restauratie van de oude visbotter bezig. Met accuratesse wordt er geschaafd, gezaagd, geschuurd, gebrand en geverfd. Met het repareren van het antieke vaartuig (in 1902 gebouwd) is vorig jaar oktober begonnen. "We schieten gelukkig op", zegt Jan Steenbeek, de restauratie- en projectleider van deze enorme klus. "Over een paar weken gaat hij weer te water en dan is het de bedoeling dat we er in de zomer weer volop mee gaan varen". 
Restauratie botter
Restauratie botter © Bert Eeftink

Moespot

Net buiten Vollenhove ligt het buurtschap Moespot. Het plaatselijke bruine café ademt nostalgie met een interieur dat rechtstreeks uit het midden van de vorige eeuw komt. Helaas is het etablissement gesloten. We rijden verder en komen uit bij mini-camping de Molsbongerd. Eigenaren Tonnie en Gerda de Vries leiden ons rond. Er zijn zo'n 15 kampeerplaatsen maar de meesten zijn nu nog onbezet. In de tuin valt ons oog op een oude blauwe paardentram. "Vroeger reden we er mee rond maar dat is qua verzekering te duur geworden", zegt Tonnie.   
Mini camping de Molsbongerd
Mini camping de Molsbongerd © Bert Eeftink

Klinkert bier

We vervolgen de tocht over de oude Zuiderzeedijk tussen Vollenhove en Blokzijl. In de verte doemt het voormalige vissersstadje al op. Bij de sluis is er nog geen topdrukte, zoals in het hoogseizoen. Toch raast er behoorlijk wat verkeer door de hoofdstraat. In de Brouwersstraat lopen we de authentieke winkel van Kees Klinkert binnen. Hij verkoopt streekproducten heeft er zijn eigen brouwerij: Klinkert bier "We hebben nu drie soorten", zegt hij.
Kees Klinkert
Kees Klinkert © Bert Eeftink
De liefde voor het gerstenat heeft hij meegekregen van zijn vader Harry, een markante Blokzijler die in 2015 overleed. Harry was sportman in hart en nieren maar ook een groot bierliefhebber. "We zetten zijn werk hier voort", zegt Kees. Aan de muur hangt nog een foto van Harry. Zo is hij er toch nog een beetje bij.  
Harry Klinkert en zijn vrouw Joke
Harry Klinkert en zijn vrouw Joke © Bert Eeftink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.