nieuws

Ondernemer die merkloos bier verkocht als Grolsch komt weg met voorwaardelijke straf

Bierfraudeur komt weg met voorwaardelijke celstraf
Bierfraudeur komt weg met voorwaardelijke celstraf © iStock
De ondernemer uit Nijkerk, die merkloos bier verkocht alsof het Grolsch, Heineken of Amstel was, is donderdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden nog een celstraf van vijftien maanden tegen directeur Willem van de P.
In het bedrijf van de 54-jarige ondernemer werden duizenden fusten gevuld met merkloos bier en vervolgens als Heineken, Amstel of Grolsch verkocht.
De zaak kwam aan het rollen toen horecabedrijven in Rotterdam klachten kregen over bier. Deze fusten bleken uit Nijkerk afkomstig. Volgens het OM werden de fusten in een autowasstraat schoongemaakt. Door die onhygiënische toestanden liepen consumenten het risico ziek te raken, aldus de rechtbank.

Tienduizenden fusten

Ondernemer Willem van de P. erkende de fraude. Heineken meent dat er 70.000 fusten van 50 liter vervalst zijn. Volgens Van de P. zijn die getallen veel lager.
Naast Van de P. werd ook zijn vrouw, de 46-jarige Erika van de B., voor de fraude veroordeeld. Zij gaf leiding aan een van hun twee bedrijven en kreeg een voorwaardelijke taakstraf van 80 uur. Hun twee ondernemingen kregen elk een voorwaardelijke boete van 50.000 euro.

Lagere straf

Tegen Van de P. was vijftien maanden cel geëist, tegen zijn 46-jarige vrouw Erika van de B. tien maanden. De opgelegde straffen zijn lager omdat de verdachten in een civiele zaak al zijn veroordeeld tot betaling van 270.000 euro aan Heineken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.