Lelystad Airport

Tweede Kamer wil dat minister luchtvaartovertredingen strenger gaat handhaven

Tweede Kamer wil dat minister luchtvaartovertredingen strenger gaat handhaven
Tweede Kamer wil dat minister luchtvaartovertredingen strenger gaat handhaven © RTV Oost, Oscar Siep
Tweede Kamerleden hebben er op aangedrongen dat minister Van Nieuwenhuizen strenger gaat handhaven op overtredingen in de luchtvaart. Omwonenden van Rotterdam en Maastricht hebben mensen rond Lelystad Airport gewaarschuwd dat afspraken over nachtvluchten en geluidsoverlast stelselmatig worden overtreden.
Handhaving is volgens Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) zelfs de kern van het debat dat vanmiddag plaats vond in Den Haag.
"Het luchtvaartbeleid is gestoeld op afspraken die niet handhaafbaar zijn", aldus Kröger tijdens het debat.

Eindhoven en Rotterdam

De Kamerleden eisen strengere handhaving na de ervaringen met andere regionale luchthavens in Nederland. Met name rond Eindhoven en Rotterdam Airport wordt gezegd dat er stelselmatig wordt laag gevlogen over gebieden waar niet gevlogen zou mogen worden. Bovendien vinden er vaker nachtvluchten plaats dan is afgesproken. Het aantal klachten rond die luchthavens is in de afgelopen periode verveelvoudigd.
Behalve Dion Graus (PVV) en Remco Dijkstra (VVD) ondersteunen alle partijen de eis van Kröger. Jan Paternotte (D66) zegt: "Het is een frustratie die we al heel lang hebben en die moet echt worden opgelost".

'Anticiperend gehandhaafd'

Tot nu wordt er vooral 'anticiperend gehandhaafd'. Dit betekent dat de Inspectie Leefomgeving en Transport geen boetes uitdeelt. Het ILT kijkt na een overtreding vooral waarom die overtreding is begaan. Als er een aannemelijke reden wordt opgegeven treedt het ILT niet op.
"Voordat we verder praten over het luchtvaartbeleid, meten we eerst de kaders vastleggen waarbinnen kan worden gehandhaafd. De afspraken die er nu zijn, kunnen niet bij de rechter worden getoetst", zegt Kröger in discussie met minister Cora van Nieuwenhuizen.

Tekst gaat verder onder de foto
reactie omwonende Rotterdam Airport op luchtvaartdebat
De minister reageert: "We willen het aantal nachtvluchten vastleggen en we willen stoppen met anticiperend handhaven. Ik denk dat we omwonenden kunnen laten zien dat we aan hun wensen tegemoet komen." Als VVD'er Dijkstra dan vraagt wanneer die afspraken kunnen worden gemaakt, dan zegt Van Nieuwenhuizen dat "die in het Luchthavenbesluit moeten worden vastgelegd. Daarom is dat Luchthavenbesluit zo hard nodig."
Gezien de reacties van de Kamerleden is men er nog niet gerust op. In de video bij dit bericht ziet u een reportage die RTV Oost hierover eerder al heeft uitgezonden. Binnenkort volgt in Den Haag een overleg dat specifiek is toegespitst op de ontwikkelingen rond Lelystad Airport. Wanneer dat zal zijn is nu nog niet bekend.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.