PvdA

"Toon van het gesprek met FvD niet over weten te brengen op onze achterban"

Fractievoorzitter Annemieke Wissink van de PvdA Overijssel bevond zich een week geleden in het oog van de storm toen haar partij plotseling aankondigde uit de onderhandelingen te stappen voor een Overijsselse coalitie van haar partij met CDA, VVD, ChristenUnie en Forum voor Democratie. Nu de storm is gaan liggen, doet Wissink uitgebreid haar verhaal. 
Ja, het is even stil geweest rond haar persoon, erkent ze. Wissink wilde eerst haar kant van het verhaal goed uitleggen aan haar politieke collega's in de Statenzaal in Zwolle. Gisteren was daarvoor het moment tijdens een debat over de coalitievorming. Daar werd duidelijk dat een nieuwe informateur gaat kijken naar de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie. 

Kritiek van de achterban

Omdat Forum voor Democratie als grootste winnaar van de verkiezingen waarschijnlijk deel gaat uit maken van het provinciebestuur in Overijssel, lijkt de kans klein dat een rol is weggelegd voor de PvdA in de nieuwe onderhandelingen. Want samenwerken met Forum is geen optie, bleek vorige week heel duidelijk. De voorgenomen samenwerking met Forum leverde PvdA een boel kritiek op van de achterban. 
Critici vonden het maar niks dat PvdA Overijssel wenste samen te werken met een partij die vrouwen als minderwaardig beschouwt, het klimaatprobleem ontkent en leraren, journalisten en wetenschappers wil bestrijden. "Daar maak ik mij ook zorgen over", zegt Wissink. Maar de gesprekken met de Overijsselse afdeling van Forum voor Democratie waren goed verlopen. 

Redelijke punten

"De Overijsselse vertegenwoordigers keken daar anders tegenaan. Die uitspraken waren niet de hunne. Alles was bespreekbaar", kijkt Wissink terug op de gesprekken die gevoerd zijn met onder andere Johan Almekinders van Forum voor Democratie. Bovendien bevatte het programma dat FvD na de verkiezingen inbracht redelijke punten die bespreekbaar waren. Het overleg met Forum verliep constructief, beaamt Wissink. 
De impact van een samenwerking met de nieuwkomer in de Overijsselse politiek had Wissink echter compleet verkeerd ingeschat. "We hebben de achterban meegenomen in de stappen die we hebben gezet. Dat er ook landelijk zo'n impact zou zijn, hadden we niet in die aard voorzien."
Het is niet gelukt om de de toon van het Overijsselse gesprek met Forum voor Democratie duidelijk te krijgen bij de achterban.
Annemieke Wissink (PvdA)

Eigen besluit

Wissink benadrukt dat PvdA Overijssel zelf uit de onderhandelingen is gestapt. "Natuurlijk hebben we contact gehad met mensen binnen de partij, ook landelijk." Maar het was uiteindelijk haar eigen besluit om niet verder te gaan. "Er is geen partijlijn die bepaalt wat wij in de provincie moeten doen."
Wissink zat in een uiterst moeilijke positie. "Als de kritiek van boven komt, dan kun je daar tegen vechten, maar als het zo van onderop komt", verzucht Wissink. Het werd een kansloos verhaal. "Het was een stom die losbarstte. Er was geen ruimte voor nuance en gesprek", zegt Wissink. Met maar één oplossing: eruit stappen. 
"Het is niet gelukt om de de toon van het Overijsselse gesprek met Forum voor Democratie duidelijk te krijgen bij de achterban", aldus Wissink. 

Landelijke uitspraken

Wissink zelf zag wel degelijk mogelijkheden voor een samenwerking. Betekent dit dan nu dat de PvdA haar partij niet meer is? Nee, daarover is ze heel duidelijk. "Het is wel mijn partij. Ik voel zelf ook weerstand tegen de de landelijke uitspraken", zegt Wissink, doelend op de uitspraken van FvD-voorman Thierry Baudet. 
Het bleek moeilijk om in Overijssel samen te werken met een partij die in Overijssel nadrukkelijk wordt gespiegeld aan de landelijke lijn. Daar heeft de partij in veel meer provincies last van. 

Hoe nu verder?

Wissink houdt zich daarover op de vlakte. "We moeten de informatieronde afwachten", stelt ze. Bart Krol, oud-gedeputeerde van de provincie Utrecht, gaat die verkennende gesprekken leiden. Wat daar uitkomt en of de PvdA nog deel uit gaat maken van het provinciebestuur, durft Wissink nu nog niet te zeggen. 
Wel is ze heel duidelijk over een samenwerking met Forum voor Democratie. Een nieuwe poging zit er niet meer in. En ook een samenwerking met de PVV sluit ze op voorhand uit. "Van die partij staan we te ver af."
Ook niet als de gesprekken met de PVV heel constructief blijken? "De mensen achter Forum voor Democratie kenden we niet. De mensen achter de PVV kennen we al een stuk langer. Daar hebben we nog niet veel constructiefs aan kunnen ontdekken."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.