nieuws

Wie had dat gedacht? Van stadsvilla met balkon, naar Tiny House achter het station

Joris, Anneloes en hun 3-jarige zoontje hadden een riante woning met drie verdiepingen in Hengelo. Nu wonen ze naast het spoor in een huisje ter grootte van een stacaravan. Zielig? Nee hoor; het stel verhuisde vrijwillig, en is gelukkig op het braakliggende terrein. 'Ultiem ontspullen', luidt het credo. Iets voor jou?
Door Mirjam Haven en Nout Peper
Midden op het Brouwerijterrein, vlakbij het station, staat een van de eerste Tiny Houses van Hengelo. Het huis is nu nog omringd door modder. Joris, Anneloes en hun zoontje Oscar zijn er net ingetrokken. Ze laten een ruime woning met tuin, dakterras en vier slaapkamers achter.   
Tiny Houses zijn onderdeel van een heuse beweging; de Tiny House Movement. Het idee is dat je genoegen neemt met minder. De beweging gelooft dat je op deze manier een leven leidt dat draait om wat werkelijk belangrijk is. Bovendien spaar je het milieu, omdat je minder consumeert.
Joris voelt zich al helemaal thuis in het bescheiden optrekje. "Ik vind het heerlijk, het uitzicht is prachtig ", zegt hij terwijl hij vanaf de hoogslaper naar de vloer tuurt. "Ja, het is lastig om 's ochtends via een ladder uit bed te moeten", erkent hij. "Maar eigenlijk gaat dat altijd prima."
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Het huisje op het Brouwerijterrein
Het huisje op het Brouwerijterrein © RTV Oost

Toen het stel in 2013 van Den Haag naar Hengelo verhuisde, werden ze geconfronteerd met een wel érg volle verhuiswagen. "We dachten dat één ritje voldoende was, uiteindelijk moesten we wel twee of drie keer rijden", vertelt Anneloes. "We beseften dat we moesten ontspullen."
Als je écht rust zoekt, moet je naar de bibliotheek of even een ommetje lopen
Anneloes
En dus ging een deel van de inboedel het huis uit. "Dat gaf rust", merkte Anneloes. Verhuizen naar een Tiny House lijkt de ultieme stap in het 'ontspul-proces'. Maar of een Tiny House ook rust geeft?

Dunne wandjes en gordijnen

Niet bepaald; de ruimtes in het huisje zijn afgesloten met dunne wandjes of gordijnen. "Als je écht rust zoekt, moet je naar de bibliotheek of even een ommetje lopen", vertelt Anneloes. "Je moet ook niet te veel willen en niet te materialistisch zijn."
Tekst gaat verder onder de afbeelding
klein, maar fijn
klein, maar fijn © RTV Oost

Wonen wij straks allemaal in een Tiny House? "Ik denk dat 1% van de bevolking in een Tiny House zou willen en kunnen wonen", zegt Jan Willem Aardema van Tiny Houses Twente. Hij helpt bij de ontwikkeling van de huisjes. En dat is niet alleen goed voor Tiny Houses, denkt hij.
"Veel Tiny houses zijn niet aangesloten op water en stroom", legt Aardema uit. "Het water wordt opgevangen en gefilterd. Dat soort innovaties zijn ook goed voor de reguliere woningbouw."

Gemeenten nog niet overtuigd

Toch lopen veel gemeenten nog niet warm voor Tiny House-gemeenschappen, merkt Aardema. "Men vindt het wonen in Tiny Houses sympathiek, maar als je vraagt waar plek is voor een community, wordt het vaak lastig."
Desondanks wordt er druk gebouwd aan negen andere huisjes rondom Joris en Anneloes. Als alles meezit, is het minidorpje op het Brouwerijterrein deze zomer af.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.