De Jonge Honden

Theatergroep uit Zwolle naar Kamp Westerbork voor nieuwe voorstelling

"Ik word hier altijd een beetje stil van", zegt Meintje. Ze is net als 27 anderen betrokken bij de Zwolse theatergroep De Jonge Honden en op bezoek in Kamp Westerbork. Maar ze heeft zich even teruggetrokken uit de groep. "Ik wil even in m'n eentje nadenken. Ik heb een beetje vaag gevoel".
De groep loopt verder met Jolmer Versteeg, de artistiek leider van De Jongen Honden, voorop. Hij maakt al jaren theatervoorstellingen voor jongeren over de oorlog en bevrijding. "We maken zo'n voorstelling in een week tijd. Maar dit jaar wilde ik, voordat we ons op de voorstelling gingen concentreren, eerst hier in kamp Westerbork verhalen ophalen en een indruk krijgen wat de oorlog precies betekent."

Nodig

Jongeren hebben tegenwoordig niet allemaal een goed beeld van wat er in de oorlog is gebeurd in Nederland. Ook bij De Jonge Honden is dat zo "De één vroeg zich af of er in Westerbork ook Joden zijn vergast, terwijl een ander kon aangeven hoe de politieke ontwikkelingen waren in Duitsland voor de oorlog. Dus het is heel divers wat deze kinderen weten. Goed dus om gezamenlijk op één lijn te komen voordat we gaan repeteren."

Sport

De voorstelling die de groepen 3 en 4 mei op de planken moeten gaan brengen speelt zich af op een sportvereniging. "Sport is heel mooi, want veel kinderen zitten nu ook op een sport. Dus dan maak je het heel toegankelijk voor ze", legt Versteeg uit.
In de voorstelling komen persoonlijke oorlogsverhalen voorbij over spelers die de beste wilden worden om te overleven of voor moeilijke keuzes stonden. "Hoe ga je om met een Joodse speler in je club, en wat als die speler vals speelt? Wat als je een statement maakt? Maak je die als individu of als groep? Confronterende en menselijke dilemma’s die nog altijd relevant zijn maar het verschil kunnen maken."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.