nieuws

Scheidsrechter Björn Kuipers krijgt onderscheiding: Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Scheidsrechter Björn Kuipers is vandaag in Oldenzaal een van de acht mensen die bij de lintjesregen in het zonnetje zijn gezet. De Oldenzaler is benoemd tot 'Officier in de Orde van Oranje-Nassau'.
De leidsman kon zelf niet bij de plechtigheid in zijn woonplaats aanwezig zijn. Kuipers is met de KNVB op trainingskamp op het Griekse eiland Rhodos. Via een videoverbinding kon hij zijn benoeming toch een beetje meemaken.

Wereldberoemd

In Oldenzaal is de 46-jarige vooral bekend als de supermarktbaas, maar in zijn rol als scheidsrechter werd hij wereldberoemd in de voetbalwereld. Vooral vanwege zijn prestaties als scheidsrechter is Kuipers vandaag tot Officier benoemd. Maar ook omdat hij Oldenzaal op de kaart zet en meerdere goede doelen financieel ondersteunt met 'flinke bedragen'.
Kuipers floot WK's en EK's, maar gaf aan dat het afgelopen WK in Rusland zijn laatste eindtoernooi is. Hij blijft nog wel wedstrijden in de eredivisie, Champions League en Europa League fluiten.

Roots niet uit het oog

Oldenzaal prijst vooral dat de scheidsrechter zijn roots nooit uit het oog is verloren. "Tot op de dag van vandaag is hij altijd bereid om bij bijzondere gelegenheden van zijn voetbalclub van het eerste uur, K.V.V. Quick 20 Oldenzaal, te zijn of een steentje bij te dragen aan clubactiviteiten", motiveerde de gemeente.

Wat betekent Officier?

In welke riddergraad iemand wordt genoemd hangt af van de uitstraling en de betekenis van de maatschappelijke verdiensten. Mensen worden het vaakst benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze riddergraad wordt meestal toegekend als de maatschappelijke verdiensten zich tot de gemeentegrens beperken.
Wanneer de verdiensten een meer regionale of landelijke uitstraling hebben, wordt die persoon vaak benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Bijvoorbeeld sporters met Olympische successen. Bij landelijke of internationale verdiensten wordt de riddergraad Officier toegekend. De andere drie graden worden zelden toegekend. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.