nieuws

Na gesprek met minister: Twents veiligheidsproject voor ouderen mogelijk landelijk

Henny Ardesch en Bert de Goei met minister De Jonge van Volksgezondheid
Henny Ardesch en Bert de Goei met minister De Jonge van Volksgezondheid © Henny Ardesch
Het Twentse project Vitaliteit en Veiligheid voor Senioren (VVVS) spreidt mogelijk landelijk haar vleugels uit. Initiatiefnemers Bert de Goei en Hennie Ardesch zijn in gesprek met minister De Jonge van Volksgezondheid om het project in alle vierhonderd Nederlandse gemeenten op te starten. Een van de speerpunten is dan de aanpak van eenzaamheid onder ouderen. Eind volgende maand wordt meer duidelijk.
Ardesch en De Goei brachten donderdag op uitnodiging van de minister een bezoek aan Den Haag om te praten over het project VVVS dat op dit moment draait in Staphorst en Zwolle. In de gemeente is het project kortgeleden afgesloten en wordt nagedacht over voortzetting. 
VVVS helpt ouderen gezond te blijven. Het project vestigde de aandacht van de minister op zich wat resulteerde in een gesprek. De minister wil het project integreren in de bestaande programma's 'één tegen eenzaamheid' en 'Lang Zult U Wonen'. 

Sociale elementen

Volgens Ardesch is de interesse van de minister gewekt door de eenvoud van het Twentse project. "We gaan met een laptop bij mensen langs, waarbij de mensen een vragenlijst invullen." In die vragen zitten allerlei sociale elementen besloten. Er wordt ter plekke een uitdraai gemaakt. Aan de hand van de antwoorden kunnen maatregelen worden genomen.
Bijvoorbeeld door deelnemers aan het project naar de sportschool te sturen. Mensen krijgen ook valpreventie aangeboden. Maar uit de antwoorden wordt ook duidelijk of mensen eenzaam zijn. En laat eenzaamheid onder ouderen een speerpunt zijn van de minister die ook flink budget beschikbaar heeft om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. 
Ardesch heeft op korte termijn zo'n 1600 laptops beschikbaar, vier voor elke gemeente in Nederland. Daarmee kunnen adviseurs op pad om ouderen vragenlijsten voor te leggen. "Tachtig procenten van die vragen is universeel, maar gemeenten kunnen daar zelf nog eigen vragen aan toevoegen."

Achter de voordeur komen

Vraag is alleen hoe je mensen bereikt die eenzaam zijn. Hoe kom je achter de voordeur? Wat als mensen niet willen? Volgens Ardesch zijn de ervaringen met het project Vitaliteit en Veiligheid voor Senioren positief. "Mensen die niet willen, hoeven niet mee te werken maar de meesten willen wel. En als ze achteraf van bijvoorbeeld buren horen hoe leuk het is, willen ze alsnog meedoen."
Geld is volgens Ardesch niet het probleem. "De minister heeft een budget van negentien miljoen euro voor de aanpak van eenzaamheid."

Vijftigduizend euro

Hij rekent voor dat er per gemeente zo'n vijftigduizend euro nodig is voor een periode van drie jaar om het project landelijk van de grond te krijgen. "Wij leiden de veiligheidsadviseurs op die op pad gaan."
op 23 mei vertellen Ardesch en De Goei over hun project op een symposium over gezondheid. Ze hopen dan te horen dat de minister VVVS landelijk wil uitrollen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.