nieuws

Twee jaar cel geëist tegen Twentse 'Godfather' Simo D. voor oude hennepzaak

Simo D. zou het kopstuk zijn van een drugsbende
Simo D. zou het kopstuk zijn van een drugsbende © RTV Oost
Tegen vermeend Twents crimineel kopstuk Simo D. is in hoger beroep twee jaar cel geëist voor hennepkweek en leiding van een criminele organisatie. Het gaat om een oude zaak uit 2012, die nu pas werd gevoerd omdat Simo vastzit in Duitsland voor drugshandel. Hij wilde er perse bij zijn en overbrengen had veel voeten in de aarde. De zitting was onrustig door interactie van Simo met het publiek.
Simo werd jaren geleden door de rechtbank in Almelo tot twee jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij drie hennepplantages in Hengelo, Enschede en Borculo. Ook had hij volgens de rechtbank leiding gegeven aan een hennepbende, vanuit zijn toenmalige growshop TuinAction. Deze feiten nam justitie over in hoger beroep.

Adviezen

Simo zelf ontkent betrokkenheid bij de hennepplantages en leiding te hebben gegeven. "Ik bracht wel eens materialen van de growshop naar locaties toe. Daar zat wel eens een hennepplantage. Ik gaf ook wel eens adviezen over opbouw of elektriciteit."
Getuigen verklaren juist belastend over hem. "Hij gaf instructies aan de jongens", zegt zijn ex- vriendin. Maar daarover zegt Simo's advocaat Speijdel: "Exen zijn vaak rancuneuze getuigen." Een andere getuige zegt dat hij voor 10.000 euro een plantage op zijn naam heeft gezet, maar dat Simo de eigenlijke eigenaar was. 

Moordopdrachten

Simo D. is de laatste tijd veel in het nieuws, omdat hij zijn criminele activiteiten in de tussentijd enorm zou hebben uitgebreid naar handel in harddrugs. Daar is hij in Duitsland voor veroordeeld en daar zit hij nu dus vast. Vanuit zijn cel heeft hij volgens justitie zeker negen moordopdrachten gegeven.
Zo werden huizen in Almelo in brand gezet en panden in Enschede en Almelo beschoten. Ook werden twee mannen beschoten met een regen aan kogels en is een kapper in brand gezet. Alle doelwitten overleefden de aanslagen. Voor het uitvoeren van de aanslagen zijn verdachten in beeld.
Ook de vermeende leden van zijn drugsbende zijn in beeld bij justitie. Enkele zijn nog voortvluchtig. Tegen alle verdachten worden nog processen gevoerd.

Nieuwe zaak

Simo D. zegt over acht maanden vrij te komen. Op de vraag of er niet nóg een zaak tegen hem loopt in Duitsland antwoordt hij ontkennend. "Ik ben nergens voor aangehouden." Bronnen zeggen tegen RTV Oost dat hij door medeverdachten in Duitsland ook nog aan andere drugsgerelateerde feiten wordt gekoppeld.

Vendetta

De voorzitter van het Gerechtshof vroeg tijdens de zitting wat Simo gaat doen als hij terugkomt in Nederland over acht maanden. "Ik ben constructiebankwerker, dus zoiets zal het wel worden."
De voorzitter vraagt vervolgens of mensen op de publieke tribune een rol gaan spelen. "Die stripfiguren, die ken ik niet." Het gaat om leden van een groep, die volgens justitie de concurrentie vormt. De officier van justitie had het eerder over een 'vendetta' tussen deze groep en die van Simo. Vandaag werd vanaf de tribune geroepen: "Tot over acht maanden!" Simo antwoordde met uitdagende bewegingen.
Tot over 8 maanden!
publiek

Proces

In Nederland zal Simo nog worden vervolgd voor leiding geven aan een drugsbende en het geven van zeker negen moordopdrachten. Wanneer dat proces gaat dienen, is nog onduidelijk.
Het Gerechtshof doet in de hoger beroepszaak over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.