Sportief Overijssel

Met deze boot wil Solar Boat Twente prijzen pakken

Dit is de Blue Manta, de nieuwe boot van Solar Boat Twente
Dit is de Blue Manta, de nieuwe boot van Solar Boat Twente © Universiteit Twente / Annabel Jeuring
Blue Manta, dat is de naam van de nieuwe boot van de Universiteit van Twente. Met dit racemonster op zonne-energie wil Solar Boat Twente deze zomer het NK én WK winnen.
Voor de boot, die zeven meter lang is en 125 kilo weegt, is een speciale elektromotor ontwikkeld. Deze zit onder water in een aluminium behuizing. Op deze manier wordt de motor door de watertemperatuur gekoeld. De boot kan dankzij deze techniek een topsnelheid van 50 kilometer per uur halen.
"Als team hebben we afgelopen maanden keihard gewerkt om een betrouwbare en efficiënte boot te bouwen. Momenteel zijn we druk bezig met de voorbereidingen op aankomend raceseizoen", vertelt teamleider Stan van der Wel.

Studententeam

Het studententeam bestaat uit veertien leden en behalve de wedstrijden winnen, hebben ze nog een missie. Het team hoopt door de duurzame en innovatieve technieken toe te passen de maritieme sector te overtuigen om deze ook te gebruiken. 
De boot gaat eind mei in het Friese Akkrum te water voor het Nederlands kampioenschap. Het racevoertuig moet dan presteren op de onderdelen sprint, slalom en duurloop. Twee maanden later strijdt Solar Team Twente in Monaco om de wereldtitel.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.