nieuws

Ministerie geeft groen licht voor 'culturele proeftuin' in Twentse gemeenten

Maakplaatsen
Maakplaatsen © Christina Bakuchava
'Proeftuin Maakplaatsen-Generator' is de naam van een Twents project waarvoor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vandaag groen licht gaf. Het project kan rekenen op een subsidie van 325.000 euro.
Wilja Jurg, directeur van initiatiefnemer Tetem, legt uit wat het project inhoudt: "De Proeftuin Maakplaatsen-Generators is bedoeld om de samenwerking in de regio te intensiveren en een goede netwerkstructuur op te bouwen. Uitgangspunt is het creëren van een op ecosysteem, gericht op innovatie, technologie en creativiteit, waarbij de Maakplaatsen en Generators elkaar kunnen versterken."

Maakplaatsen
De Maakplaatsen zijn een initiatief van Universiteit Twente, ROC van Twente en Tetem. Ze bieden een programma waarmee kinderen, jongeren en ook volwassenen zich kunnen ontwikkelen tot 'verkennende, ontdekkende en creatieve burgers'.
Frank Droste, directeur van drie Twentse bibliotheken en enthousiast initiatiefnemer van Maakplaatsen op het platteland: "Twente heeft als innovatieve maakregio burgers nodig die geïnteresseerd zijn in techniek en in staat om in een technologische omgeving te werken. Er is veel vakmanschap in de regio aanwezig, dat vaak van vader op zoon overgaat, dat moeten we benutten."

Generators

Generators is de platformfunctie voor innovatieve en technologische activiteiten en festivals van underground cultuurmakers, zoals The Overkill, Green Vibrations en Studio Complex. Het gaat daarbij om activiteiten en initiatieven op het gebied van creatieve technologie en game-design, maar ook festivals. Centraal staat de relatie innovatie - technologie.
In totaal gaan er vijftien culturele proeftuinen, verspreid over het hele land, van start. Minister Van Engelshoven trekt in 2019 en 2020 vier miljoen euro uit om culturele vernieuwing in de regio te stimuleren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.