nieuws

Kroongetuige: "Tattookiller zat achter granaataanslag Enschede"

De handgranaat ontplofte in de gang van het huis
De handgranaat ontplofte in de gang van het huis © RTV Oost
Tattookiller Cor P. is de opdrachtgever van een aanslag met een handgranaat aan de Enschedese Auskamplanden. Dat zegt een kroongetuige van justitie tegen RTV Oost en Tubantia.
door Tom Meerbeek
De handgranaat ontplofte eind 2016 in een huis waar een lid van motorclub Satudarah woont. Die zei toen direct al dat het niets met de motorclub te maken had en dat lijkt nu te kloppen. De ontploffing was de eerste van een serie gewelddadige aanslagen die Enschede en omgeving hebben geteisterd.
Volgens de kroongetuige is er een heel ander motief voor de granaataanslag: "In Enschede is er bij een groep jongens te veel informatie over de moord op oud-plaatsgenoot Onno Kuut. Cor is verantwoordelijk voor die moord en met die granaat wilde hij eigenlijk zeggen: Jullie houden je bek!"

Brazilië

RTV Oost sprak met de kroongetuige via een beeldverbinding. Momenteel verblijft hij in Brazilië, daar liggen ook zijn roots. Jarenlang woonde hij in Enschede. Hij heeft bij justitie voluit verklaard over een aantal van de grootste zaken uit de Twentse misdaadgeschiedenis.
Zo heeft hij veel getuigenissen afgelegd over de moord op oud-Enschedeër Onno Kuut en over de serie liquidatiepogingen in Enschede, Almelo en Gronau van 2017. Verschillende panden werden toen onder vuur genomen met automatische wapens, twee mannen werden volgeschoten met lood en een kapper werd in brand gezet.

Verkeerd adres

"In Enschede is er bij sommige mensen heel veel informatie over de moord op Onno Kuut", zegt de kroongetuige. "Het zijn oud-kennissen van Onno en die weten dat Cor achter die moord zit. Hij heeft daarom soldaatjes ingehuurd om een handgranaat te gooien. Het was overigens niet eens het goede adres. Want de bewoner was geen direct betrokkene." Aan de aanslag ging volgens de kroongetuige een boodschap vooraf. "Ik kreeg al via een bericht te horen dat er vuurwerk zou gaan komen."

Tattookillers

De vermeende opdrachtgever voor de granaataanslag, Cor P. uit Schiedam, heeft samen met drie kompanen onlangs een levenslange gevangenisstraf tegen zich horen eisen voor de moord op Onno Kuut. De vier mannen staan bekend als tattookillers, volgens justitie een groep huurmoordenaars. Ze dragen allen dezelfde tatoeage op de rug, met Chinese karakters. 

Simo D.

"In de gevangenis heeft Cor contact gelegd met Simo", zegt de kroongetuige. Hij doelt daarmee op Simo D., de Enschedeër die door justitie gezien wordt als leider van een Twentse drugsbende en opdrachtgever van zeker negen moordpogingen. Momenteel zit Simo een gevangenisstraf uit in Duitsland. Ze onderhielden contact via het chatprogramma Ironchat. Daarmee konden gecodeerde berichten worden uitgewisseld.

Soldaat Bokito

"Cor heeft Simo toen beloofd dat hij ook tattookiller mocht worden, als hij die granaatopdracht aan zou nemen", vervolgt de kroongetuige. "Simo heeft vervolgens één van zijn 'soldaten' ingezet om het klusje te klaren." Die 'soldaat' heeft de bijnaam 'Bokito'.
Bij de granaataanslag raakte destijds wonderwel niemand gewond. De bewoner van het pand heeft geen aangifte gedaan. Wel werd altijd gezegd dat 'ze' de echte daders wel zouden achterhalen.

Foto granaten

De kroongetuige zegt zelf ook bedreigd te zijn door tattookiller Cor. Die zou hem een foto van granaten hebben gestuurd, met een tekst erbij dat ze door z’n ruiten zouden worden geschoten. Dezelfde granaten werden later gevonden in Hengelo, bij een afgezant van Simo D.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.