nieuws

Voortaan geen bovengrondse leidingbuizen meer in buitengebied Enschede

Bovengrondse leidingbuis
Bovengrondse leidingbuis © RTV Oost
Bovengrondse leidingbuizen in het buitengebied van Enschede behoren tot de verleden tijd. Naar aanleiding van het bestemmingsplan Boeldershoek diende D66 een verzoek in om leidingbuizen alleen nog maar ondergronds toe te staan, waarmee het college van burgemeester en wethouders akkoord is gegaan.
Raadslid Van Dijk van D66 refereert aan de bovengrondse leidingen in Hengelo, van Twence naar Nouryon. "Dat ziet er niet uit, dat had beter onder de grond gekund." In het bestemmingsplan Boeldershoek waren in eerste instantie ook bovengrondse leidingen opgenomen.

Waarom niet overal?

Maar een aantal bewoners is erin geslaagd om voor wat betreft de leidingen bij hen in de buurt een wijziging te regelen. Die leidingen mogen niet meer bovengronds, maar moeten dus ondergronds. "Toen dacht ik: waarom niet overal ondergronds?", zegt Van Dijk.
Het liefst wilde hij een algeheel verbod op bovengrondse leidingbuizen in het buitengebied van Enschede. Maar, dat bleek niet haalbaar. "Er zijn situaties dat het niet anders kan, bijvoorbeeld als er veel kabels in de grond liggen waar ook een leidingbuis moet komen." Er moet wel een heel goede reden zijn wil een leidingbuis nog bovengronds aangelegd worden, zegt Van Dijk.
Wat betekent dit nu financieel? Want ingraven kost meer geld dan bovengronds. "Klopt, het zal misschien wel wat duurder worden. Maar er zijn meer dan genoeg bedrijven die alleen maar ondergrondse leidingbuizen gebruiken, dus zo erg zal het niet zijn", aldus Van Dijk.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.