nieuws

PvdD wil dat ontheffing voor doden van dieren bij vliegveld Twente wordt ingetrokken

Das met jongen
Das met jongen © Gerard Berendsen
De ontheffing voor het doden van beschermde zoogdieren en vogels rond Twente Airport moet worden ingetrokken. Dat vindt de Partij voor de Dieren, die Kamervragen heeft gesteld aan de ministers van Infrastructuur & Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De fractieleden willen weten wat de ministers gaan doen om de provincie Overijssel, die de ontheffing heeft verleend, te overtuigen deze weer in te trekken.
Eerder deze maand diende de Faunabescherming bij de rechter een bezwaar in tegen de verlening van de ontheffing. Die ontheffing geeft Twente Airport de mogelijkheid om (beschermde) zoogdieren en vogels die de vliegveiligheid in het geding brengen, in het uiterste geval te mogen doden. Het gaat onder meer om de das, eekhoorn, haas, konijn, ree, wild zwijn, steenmarter, vos en 22 vogelsoorten.

'Veel te ver'

Dat gaat veel te ver volgens de Faunabescherming en de dassenwerkgroep Twente. Het zou onder meer gaan om dassen in de omgeving van het vliegveldterrein. Dassen die in 2016 nog geherintroduceerd werden. "De ontheffing staat in conflict met de besluiten van de provincie in het verleden", aldus Dassenwerkgroep Twente eerder deze week.

'Vliegtuigen zijn een gevaar'

De PvdD vraagt zich hardop af of vliegtuigen niet een steeds groter veiligheidsprobleem zijn voor de levens van diverse diersoorten. En de fractie wil weten wat de ministers vinden van de stelling van de Faunabescherming dat niet wordt onderbouwd waarom beschermde diersoorten (die op de lijst staan) de vliegveiligheid in gevaar brengen, terwijl dat heel duidelijk aangetoond moet worden. 
De rechtszaak die de Faunabescherming heeft aangespannen dient 14 mei.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.