nieuws

Jeffrey Koerhuis is stadsgids in Zwolle: "Belangrijk om verhalen over WO2 te blijven vertellen"

Jeffrey komt aanrijden op een oude fiets uit de jaren veertig. Voorop een rieten mand met allerlei attributen en een geluidsinstallatie. Zelf is hij gestoken in een origineel postbode-uniform uit diezelfde tijd. "Ik ben een muggenzifter", vertelt Jeffrey Koerhuis (21). "Maar details zijn erg belangrijk."
Jeffrey is theatermaker en geschiedenisliefhebber. Waarom die twee passies niet combineren, bedacht hij. Sinds enige tijd verzorgt hij daarom stadswandelingen in Zwolle en vertelt hij verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Interactief, want de luisteraar moet wel bij de les blijven. 

Paraplu en multomap

"Het moet interessant zijn voor iedereen. Dan zijn mensen ook veel meer geneigd om beter op te letten en de verhalen te onthouden", legt hij uit. "Ik wil niet een standaard gids zijn met een paraplu en een multomap."
Jeffrey Koerhuis als stadsgids
Jeffrey Koerhuis als stadsgids © RTV Oost

Familie Nordt

Jeffrey deed jarenlang onderzoek voordat hij de verhalen rond kreeg. Met name één specifieke familie uit de Tweede Wereldoorlog fascineert hem: de Joodse familie Nordt uit Zwolle. "Ik stuitte er per toeval op. Ik vond dat eigenlijk al heel heftig. En toen ik er langzaam achter kwam wat er gebeurd was, wilde ik meer weten. Alles wat je vindt levert weer nieuwe vragen op. Het is schrijnend, maar ook interessant om door te vertellen."

Niet vanzelfsprekend

Bovendien is het belangrijk om de verhalen door te geven, vindt Jeffrey. "Tegenwoordig leven we alsof alles vanzelfsprekend is. Maar dat is het lang niet. Hoe vanzelfsprekend is het dat we eten hebben en in vrijheid leven? De link leggen tussen toen en nu vind ik heel belangrijk."
Jeffrey Koerhuis als stadsgids
Jeffrey Koerhuis als stadsgids © RTV Oost
Op vijf mei verzorgt Jeffrey een speciale 'vrijheidswandeling'. "Om te laten zien dat het niet alleen maar feest is, maar ook het idee achter de bevrijding mee te geven." Daarvoor zijn nog tickets beschikbaar. 

Sta op en vertel

Onlangs vertelde Jeffrey ook zijn verhaal bij Sta op en Vertel, de verhalenpodcast van RTV Oost. Daar gaat hij uitgebreider in op zijn zoektocht naar de geschiedenis van de familie Nordt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.