Hiernumaals

Restauratie muurschilderingen Oude Kerk Borne brengt grote problemen aan het licht

De kerk staat er al zes eeuwen en kerkrentmeester Gerie van der Endt verwacht niet dat de kerk instort. Maar zorgen heeft hij wel. Want de droogte van vorig jaar heeft grote problemen veroorzaakt bij de Oude Kerk in het hart van Borne.
De problemen kwamen aan het licht toen er plannen werden gemaakt voor de restauratie van de zeventien historische muurschilderingen. De muur achter een van de voorstellingen vertoonde altijd al wat scheuren, maar vorig jaar werden ze groter.

Een preekstoel zonder fundament

Voorzitter Gerie van der Endt van het college van kerkrentmeesters van de PKN-gemeente: "Het gaat om de muur naast de preekstoel. de preekstoel is ooit verplaatst en we kwamen erachter, dat er geen fundament onder zit." De zware natuurstenen preekstoel hangt dus gewoon aan de muur. "En met de droogte van vorig jaar is deze muur meer verzakt dan de kerk en daardoor trekt hij de preekstoel met zich mee."

Miljoenen

De restauratie van de muurschilderingen zou 125.000 euro kosten maar nu er ook een fundament onder de preekstoel moet komen, lopen de kosten al op tot 175.000 euro. Maar Van der Endt laat nog een scheur zien in het koor, op de zuidzijde. "Deze loopt helemaal door aan de buitenkant. Dat betekent dat de kerk verzakt. Eigenlijk moeten we het gebouw weer helemaal stabiel maken, maar dat loopt in de miljoenen."

Bornse beek

De kerk staat op een  kleilaag. In het verleden liep de Bornse beek langs de kerk. Mede vanwege bronbemaling zakte de kerk. Door de aanhoudende droogte van vorig jaar is dat proces versneld. 
In augustus zal een begin worden gemaakt met de restauratie van de muurschilderingen. Ook de hagioscoop, een lager geplaatst raam aan de buitenzijde van de kerk, zal worden gerestaureerd.
Verder zal er archeologisch onderzoek worden gedaan naar de kerk die voor 1431 op de plek stond waar de huidige kerk overheen werd gebouwd. Van beide kerken zal een maquette worden vervaardigd en deze wordt tentoongesteld naast de kerk.

De Oude Kerk is van heel Borne

Om dit alles financieel mogelijk te maken is veel geld nodig. Daarvoor worden diverse activiteiten gestart, zoals crowdfunding, fondswerving en allerlei activiteiten, waarbij ook de bevolking van Borne wordt betrokken. Van der Endt: "Het is een monument, het hart van Borne. Wij zien het niet alleen als kerk van de protestanten, maar we zien de kerk als maatschappelijk en cultureel van belang voor heel Borne."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.