vakantieschool

Bijspijkeren in de vakantie: in Zwolle gaat school gewoon door

De meeste leerlingen uit Overijssel hebben eigenlijk vakantie, maar in Zwolle gaan de lessen gewoon door. Althans, bij de Vakantieschool. Voor wie bijgespijkerd wil worden in bijvoorbeeld rekenen, Engels en Nederlands kan er terecht.
Op de locatie aan het Rechterland krijgen jongeren voor wie Nederlands niet de moedertaal is Nederlandse les. Door middel van interactieve spelletjes zoals Ganzenbord leren ze Nederlandse grammatica.

Moedertaal

"Tijdens vakanties spreken ze thuis hun moedertaal. Ze zijn wel op zoek naar Nederlandse vrienden, maar die hebben ze vaak nog niet. Dus dit is een mooie manier om hun Nederlands bij te spijkeren", legt Geeske van Pijkeren uit. Ze is coördinator van de vakantieschool. 

Eritrea

De leerlingen geven zichzelf op met een bepaalde hulpvraag waar ze tegenaan lopen. Doordat ze er zelf voor kiezen, is de motivatie groot. Ook bij Flemon. Hij komt uit Eritrea en wil snel Nederlands leren spreken: "Ik vind het leuk hier. Je leert er heel veel van."

Overbruggen

Landstede is de enige school die de vakantieschool in Zwolle aanbiedt. Iedereen kan zich ervoor opgeven, besluit Van Pijkeren: "We merken vaak dat leerlingen na de vakantie bepaalde stof alweer zijn vergeten. Door in de vakantie door te leren, kan je dat gat overbruggen. We hebben studenten van vijftig die nog aan het bijleren zijn, maar we hebben ook middelbare schoolleerlingen en mbo'ers. Ze komen overal vandaan."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.