Reeve

Vaargeul Reevediep bij Kampen net open, maar natuurorganisaties eisen al sluiting

Voor de liefhebber van watersport klinkt het prachtig: een doorgaande vaarverbinding tussen het Drontermeer en de IJssel. Anderhalve week geleden, op 18 april, werd hij geopend, maar twee natuurorganisaties uit Kampen willen dat de vaargeul weer verboden terrein wordt voor boten.
Natuurvereniging IJsseldelta en Werkgroep Zwartendijk hebben het verzoek voor de sluiting van de vaargeul afgelopen week bij de Raad van State ingediend. Volgens hen schaadt de scheepvaart zeldzame vogelsoorten zoals de grote karekiet en de roerdomp.

‘Onfatsoenlijk’
Al jaren wordt er door overheden en natuurwerkgroepen over het gebied Reeve geprocedeerd. Een geplande nieuwbouwwijk moest na bezwaar kleiner worden en over de doorgaande vaarroute loopt nog een zaak.
Op 16 april kreeg één van de leden van Werkgroep Zwartendijk telefoon van de provincie Overijssel. De vaargeul zou twee dagen later open gaan. “Onfatsoenlijk”, oordeelt Bart Zeven. “De zaak is nog onder de rechter en bovendien zitten we midden in het broedseizoen.”

Laatste 150 meter

Overigens vragen de tegenstanders van de doorgaande vaarroute niet om volledige sluiting van de vaargeul. Het gaat ze slechts om de laatste 150 meter. Maar sluiting van dat deel zou wel betekenen dat de doorgaande route van IJssel naar Drontermeer verdwenen is.
De zaak bij de Raad van State loopt al langer. Maar nu de vaargeul open is, vragen de natuurwerkgroepen om het varen over het Reevediep onmiddellijk een halt toe te roepen. Die ‘voorlopige voorziening’ laat vermoedelijk minstens een paar weken op zich wachten. De definitieve uitspraak volgt vermoedelijk pas in het najaar.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.