Groen Overijssel

Kunnen nieuwe technieken zorgen voor een betere gewasopbrengst?

De drone vliegt in de lucht en verzamelt gegevens
De drone vliegt in de lucht en verzamelt gegevens © RTV Oost
En kunnen boeren die nieuwe technieken ook aanschaffen? Dat wordt onderzocht in het project 'meten, weten en toepassen' in Hengevelde. Twee boeren stellen daar hun land beschikbaar om onderzoek te doen met scans, sensoren en een drone.
Clint Veelers en Auke ter Braak, twee jonge boeren, zijn geïnteresseerd in nieuwe technieken en wilden graag weten wat ze ermee konden. Het doel van het project is om de gewasopbrengst te vergroten en om de kwaliteit van de bodem te verbeteren. "Het is nu nog vaak gissen op welk moment we het beste kunnen maaien. Met zo'n drone kunnen we dat preciezer inschatten", zegt boer Veelers.
Met een drone wordt over het weiland gevlogen

Meten is weten

Tijdens het onderzoek wordt er veel data verzameld. Een drone met een speciale camera vliegt over het weiland en meet bijvoorbeeld hoeveel eiwit er in het gras aanwezig is. Ook worden er grondmonsters genomen en staan er sensoren op het veld. "Door de metingen weten we wanneer het gras het meeste eiwit bevat en op dat moment kunnen we gaan maaien", aldus Veelers. 

Universiteit Twente

De boeren hoeven nu nog niet zelf te vliegen met de drone. Dat doet Hamed Mehdipoor, onderzoeker van Universiteit Twente. Aan de Universiteit wordt ook de data onderzocht, zodat er uiteindelijk een bemestingsplan kan worden gemaakt voor boeren. 
De boeren schaffen nu nog geen eigen drone aan. "Wij hebben nog niet veel eigen grond. Als ik meer grond heb in de toekomst en als ik zelfvoorzienend ben is een drone zeker interessant. Ik denk dat we kosten kunnen besparen op voeraankoop als je beter gras van je eigen grond kan halen", zegt Veelers. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.