Usselo

Eén jaar nieuwe N18: in Usselo mag het allemaal nog wel wat minder

Verkeerssituatie in Usselo
Verkeerssituatie in Usselo © RTV Oost
Het is bijna een jaar geleden dat de N18 werd geopend en verkeer sneller tussen Twente en de Achterhoek op en neer kan rijden. Maar is iedereen ook tevreden? Gisteren hoorden we al weggebruiker Robert Fredrikz die blij is met de tijdwinst die hij dagelijks boekt. Vandaag kijken we in Usselo, waar sinds de opening van de weg een stuk minder verkeer rijdt, maar het kan nog minder. 
De Twenteroute, het was een karrenspoor dat het autoverkeer van Enschede naar Groenlo leidde. Onder meer via Usselo, dat elke dag vele duizenden auto's te verwerken kreeg. Dat is een stuk minder, maar het mag allemaal nog wel wat minder. Om dat te bereiken zal de weg eerst moeten worden 'afgewaardeerd', vertelt inwoonster Miranda Meerman. 

Op de fiets

Als Meerman haar ogen sluit, ziet ze een gezellig plein voor zich in haar dorp Usselo. Een groot plein voor restaurant Hanninkshof in het dorp. "Een plek waar reuring is", aldus Meerman. "Waar mensen naar toe kunnen komen op de fiets." Inwoners hopen dat een gezellig Usselo toeristen naar het dorp trekt. "Nu zijn we een doorrij-dorp." 
Want nog steeds mag tachtig kilometer per uur over de weg worden gereden en omdat veel automobilisten voor de nieuwe weg kiezen, is voor veel automobilisten de 'oude' N18 een aantrekkelijke weg om overheen te rijden. Na afwaardering van de weg mag er nog maar zestig kilometer per uur worden gereden. Dan wordt de weg ook voor de verstokte gebruiker een stuk minder interessant.   

Belangrijke stap

"De weg wordt dan ook anders ingericht, met plateaus", legt Meerman uit. En in het dorp moet de snelheid terug naar dertig kilometer. Maar voor de bewoners is dat vooral een kwestie van geduld. De weg moet worden overgedragen van het Rijk naar de gemeente. Tot het zover is, kan er nog niks gebeuren. "Daarom is die afwaardering een heel belangrijke stap."
Meerman verwacht dat binnenkort knopen worden doorgehakt zodat definitief plannen gemaakt kunnen worden voor de herinrichting van Usselo. Toch hoor je haar niet klagen over het autoverkeer dat nu nog dagelijks door het dorp raast. "In het begin was het heel rustig. Nu is het weer drukker, maar rustiger dan vroeger. Dus tegenvallen doet het niet."

Bed & Breakfast

Aan de Boekelosestraat in Usselo zit Carin Bollegraf in de tuin van haar Bed & Breakfast. Voor haar is de nieuwe N18 'het monster' dat elke morgen weer begint te grommen. Ze heeft het aantal boekingen bij haar B&B drastisch zien dalen. "Een paar jaar terug hadden we nog een bezettingsgraad van 85 procent, nu nog maar 20 procent", verzucht ze.
"Ik kan me voorstellen dat mensen die op Google Maps kijken en het van bovenaf zien, dat die denken dat is wel heel dicht bij die snelweg. Dat zal wel voor veel overlast zorgen."
Ze hoeft er niet van te leven, dat is haar geluk. Verder wil de Usselose vooral niet te veel klagen, want ze woont nog steeds mooi. "Ik wil niet teleurgesteld en boos zijn, want ik woon hier nog steeds heel prettig en ik geniet nog steeds van mijn woonomgeving. Ik kijk alleen niet meer zo vaak door het raam aan de voorkant."

Donderdag is het een jaar geleden dat de nieuwe N18 werd geopend. Morgen aandacht voor wat de weg Enschede heeft opgeleverd. Zijn meer mensen vanuit de Achterhoek naar Enschede gekomen?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.