Expeditie Oost

Expeditie Oost: Oldtimers en een straaljager in de achtertuin

We troffen vandaag bijzondere objecten aan in de achtertuin van verschillende Overijsselaars. Vanmorgen stapten we in de auto met als eindbestemming het altijd gezellige Bathmen. Daar gingen wij op bezoek bij de 91-jarige Frans Evers. Hij verzamelt al dertig jaar lang Oldtimers. Op de terugweg viel het oog op een opmerkelijk voorwerp in de achtertuin van Gerrit Bloemendal, die een levensgrote staaljager in zijn tuin heeft staan!

Recept tegen ouderdom

Meneer Evers uit Bathmen heeft hét recept tegen ouderdom: "Het is belangrijk om na je pensioen een hobby te gaan zoeken. Daarnaast heb ik een prachtige vrouw die twintig jaar jonger is, dat helpt ook wel mee." De 91-jarige Evers houdt zich, sinds zijn pensioen, bezig met het verzamelen van Oldtimers. Deze plukt hij overal ter wereld vandaan. Toen hij begon met deze hobby had hij totaal geen verstand van auto's, maar naarmate de jaren vorderden kreeg hij er steeds meer plezier in. 

Op zoek naar een opvolger

Hij is voor zijn hobby op vele plekken in de wereld geweest. Hij diepte verschillende auto's op in Amerika, en ook vanuit Nieuw-Zeeland kwam er een over. Maar het avontuur krijgt een einde, want Everts wil de auto's graag verkopen. "Ik heb twee prachtige zoons die allebei kinderen hebben, maar die wonen allebei in Noord-Holland. Ik wil dichterbij ze zijn, dus heb ik sinds een jaar een appartement in Haarlem. Op deze manier ben ik dichter bij hen, maar dat betekent wel dat ik afscheid moet nemen van mijn auto's. Ik ben daarom op zoek naar een gepassioneerde opvolger die mijn collectie wil overnemen."

Opmerkelijke vondst

Na een heerlijke bak koffie bij meneer Everts vervolgden wij onze reis door de provincie. De ene landweg na de andere werd afgereden, totdat wij een bijzonder object zagen in de achtertuin van meneer Bloemendal. Deze man had een levensgrote straaljager op zijn gazon! Dat kon niet onopgemerkt blijven en dus belden wij meteen aan, om te vragen waarom hij een straaljager in zijn achtertuin heeft staan.

Geluk bij een ongeluk

Het bleek dat hij eigenaar was van een kunststofbedrijf in Rijssen en dat hij deze kunststoffen straaljager had verkocht aan een Sjeik uit Dubai. Alles was in kannen en kruiken, totdat de douane besloot om het voorwerp te weigeren. De reden: Het toestel had te veel te maken met terroristische dreiging en dat wilden ze het land niet binnenlaten. Geen probleem voor meneer Bloemendal die geen moment twijfelde en besloot om het toestel in zijn eigen tuin neer te zetten. "Ik heb zelf tien jaar lang in een helikopter gevlogen, dus toen ik de kans kreeg om de straaljager te houden, twijfelde ik daar geen seconde over."
Al met al een lekker begin van de week, Tot morgen!
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.