Regio Enschede

Vier verdachten die kilo's drugs in Enschedese woning verstopten, blijven in de cel

Bij de inval zijn tassen vol drugs en duizenden euro's aan contant geld gevonden
Bij de inval zijn tassen vol drugs en duizenden euro's aan contant geld gevonden © Politie Enschede
Vier mannen uit Rotterdam en Enschede blijven voorlopig achter tralies, ze blijven in voorarrest tot aan de zitting op 16 juli aanstaande. Dat heeft de rechtbank in Almelo vandaag besloten. Toen de politie eerder dit jaar een drugswoning binnenviel, was het viertal in de Enschedese woning. Daarnaast werden er sporttassen vol drugs, wapens en geld gevonden.
Agenten die in januari dit jaar in een groot drugsonderzoek een inval deden in een flat aan de Rembrandtlaan, hoefden niet hard te zoeken naar verboden middelen. Bijna anderhalve kilo harddrugs lag open en bloot op het aanrecht in de keuken.
Tijdens de politie-actie op 15 januari werd er ook een inval gedaan in een flat aan de Esstraat. Daar werd 11,4 kilo hennep en een kleine hoeveelheid cocaïne aangetroffen. Ook werd er een aantal mensen aangehouden in een auto op het Stationsplein. In totaal werden er elf verdachten aangehouden.
De invallen vonden plaats na een lang onderzoek. Dat begon met de tip dat een Rotterdammer zich in Enschede bezighield met de handel in harddrugs. Uiteindelijk werd er op grote schaal geobserveerd, werden telefoons afgeluisterd en klanten opgevangen en gehoord. 

Codetaal ontcijferd

In de telefoongesprekken werd veel gesproken in codetaal, volgens het Openbaar Ministerie om te voorkomen dat eventuele meeluisteraars wisten waar het over ging. Voor de politie was het niet moeilijk om te begrijpen waar het over ging, in veel gevallen ging het over wit (cocaïne) en bruin (heroïne) en werd er daarnaast gesproken over 'doezoe', straattaal voor duizend euro.
In de flat aan de Rembrandtlaan werd ruim 6.000 euro gevonden onder een matras en verstopt in vuile was in de wasmachine. 
Geen van de verdachten heeft bekend. De 34-jarige Rotterdammer vertelde de Almelose rechters dat hij met de hele drugshandel niets te maken had. "Ik was gewoon op bezoek, een kopje koffie doen en nu ben ik in een nachtmerrie beland."

Advocaat op vakantie

De rechtbank heeft voor de zaken tegen drie van de vier mannen op 16 juli een hele dag uitgetrokken. De zaak tegen de vierde man komt later voor de rechter, zijn advocaat is op vakantie in juli en heeft geen vervanger.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.