Bevrijdingsfestival Zwolle zet in op duurzaamheid

Zes podia en naar verwachting zo'n honderdduizend bezoekers: het bevrijdingsfestival Zwolle is onlosmakelijk verbonden met 5 mei. De voorbereidingen zijn in volle gang bezig. Nieuw dit jaar is extra aandacht voor duurzaamheid.

Waar je ook kijkt in park De Wezenlanden zie je mensen sjouwen of werken. Ongeveer achthonderd vrijwilligers zorgen ervoor dat alles tot in de puntjes is verzorgd voor zondag. "We kunnen niet zonder hen", vertelt Anke Bosch van de organisatie. "Het is een gratis festival dus hoe meer mensen helpen, hoe beter." 

Big Battery

Nieuw dit jaar is extra aandacht voor duurzaamheid. Voor het eerst heeft het festival een zogenoemde 'big battery' ingezet, een zeecontainer vol met accu's die stroom opslaan. Hiermee wordt 10 tot 15 procent stroom bespaard.

big battery (Foto: RTV Oost)
big battery (Foto: RTV Oost)

"Wij vinden dat als je over tien jaar nog vrij wil leven, we ook duurzaamheid als aspect mee moeten nemen. We hebben nagedacht over wat we moeten doen als we onze vrijheid voor nu, voor morgen en voor in de toekomst willen waarborgen", legt Bosch uit. 

Puntjes

Tot in de puntjes verzorgd, dus. Dan is er nog een onzekere factor: het weer. Volgens de voorspellingen wordt het een frisse dag met zo'n 11 graden. "Ach, we zijn Nederlanders, we kunnen toch laagjes aandoen? Daar wordt het feestje niet minder om." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: