N18

Eén jaar nieuwe N18: 'tienduizenden extra bezoekers naar centrum van Enschede'

De N18, nu bijna een jaar geopend
De N18, nu bijna een jaar geopend © RTV Oost
Enschede heeft het aantal bezoekers aan de binnenstad sinds vorig jaar mei flink zien stijgen. Is het toeval dat die stijging samenvalt met de opening van de nieuwe N18? Enschede Promotie kan het niet met zekerheid zeggen, maar volgens de stichting trekt de Enschedese binnenstad al sinds mei vorig jaar wekelijks twintigduizend bezoekers meer dan eerdere jaren; 224.000 om 204.000.
Kwamen er dan wekelijks twintigduizend mensen vanuit de Achterhoek naar Enschede? Moeilijk te zeggen, omdat Enschede Promotie vanwege de wet op de privacy geen kentekens meer mag scannen, dus de herkomst van die extra bezoekers is lastig vast te stellen. Maar uit ander onderzoek blijkt wel dat er flink veel meer mensen naar Enschede kwamen.

Bijdrage N18

"We doen aan wifi-telling in de binnenstad"', legt Bjorn de Voer van Enschede Promotie uit. "We kunnen dus niet zien waar mensen vandaan komen, maar hebben wel echt het gevoel dat de N18 heeft bijgedragen aan die stijging." 
Dat er extra mensen uit de Achterhoek kwamen, ligt wel voor de hand. In tijd scheelt het een stukje, vanuit bijvoorbeeld Winterswijk. Bovendien deed Stichting Enschede Promotie flink haar best om mensen naar Enschede te lokken.

Niet echt subtiel

Een heuse guerrilla promotie-actie kwam er aan te pas waarbij een promotieteam met reclameborden met daarop de tekst door Winterswijk liep. 'Enschede, staat je goed'; een allesbehalve subtiele hint aan het winkelend publiek in Winterswijk om ook eens naar Enschede te komen. 
Boosheid in Winterswijk over campagne Enschede
Het leverde een soort diplomatieke rel op tussen Winterswijk en Enschede waarbij burgemeester Bengevoord van Winterswijk zijn Enschedese collega Van Veldhuizen op het matje riep. En daar begrepen de mensen in Enschede dan weer niet zo veel van. "Het lag kennelijk iets gevoelig", aldus De Voer. "Uiteindelijk heeft het mooie zichtbaarheid opgeleverd voor zowel Enschede als Winterswijk." Eind goed, al goed dus. 
Niet alleen het aantal bezoekers aan de binnenstad van Enschede is aanwijsbaar gestegen, stelt Enschede Promotie. Sinds de campagne in de Achterhoek in combinatie met de nieuwe weg is ook het aantal bezoekers aan de site van  Enschede Promotie gestegen. "We kunnen die mensen helaas niet chippen, dus we weten niet of ze ook echt naar Enschede komen", aldus De Voer. 
Maar Enschede Promotie verwacht wel dat dit het geval is. Zelf rijdt De Voer ook dagelijks over de N18. Een prima weg zegt de man die nu nog in Gelderland woont, maar ondanks dat binnenkort wel naar Enschede verhuist. 

Goed te doen

Op de markt in het centrum van Enschede is ook te merken dat meer mensen Enschede weten te vinden. "Het wordt steeds drukker hier", zegt hij. Hoewel het ook aan het mooie weer kan liggen dat er weer aan komt, klinkt het als snel nuancerend. Maar het kan goed aan de N18 liggen, de marktkoopman kent de weg wel. "Ik ben er laatst overheen gereden. Dat is goed te doen."
Met name op zaterdagen wordt het drukker op de markt in Enschede. "Van heinde en verre komen de mensen hier naar toe." En hij weet het, boeren en marktkooplui hebben vaak wat te zeuren maar dat gaat niet op in dit geval. "Wij zijn heel tevreden."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.